Închide

Ce înseamnă triunghiul albastru în pătrat portocaliu care a apărut pe tot mai multe clădiri?

Avatar
Semn Adapost Antiaerian 1536x864

Foto: captură YouTube

Timp de citire: 2 minute

Din 2015, pe o parte din clădirile din România au început să fie amplasate semne cu un triunghi albastru, încadrat într-un chenar portocaliu. Chiar dacă au trecut aproximativ șapte ani de la amplasarea semnelor, puțini români știu ce reprezintă ele.

Triunghiul albastru într-un chenar portocaliu amplasat la intrarea unei clădiri ne arată că aceasta are un adăpost antiaerian.

Potrivit legii, acest semn distinctiv trebuie să fie amplasat pe toate clădirile care au spații de protecție civilă, utile în cazul unui bombardament. În Capitală sunt cele mai multe clădiri cu astfel de spații, în ele putând fi adăpostiți peste un milion de oameni.

Chiar dacă triunghiul albastru în chenar portocaliu se găsește amplasat pe toate clădirile care au adăpost antiaerian, nu toate spațiile sunt sigure, ele având nevoie de reparații.

Legea se află în vigoare de mai bine de 15 ani, însă abia în urmă cu aproximativ șapte ani asociațiile de proprietari au început să afișeze semnul. Fără acest marcaj, puțini sunt cei care știu unde se află buncărele și cum pot ajunge la ele.

Amplasarea marcajelor pe clădirile care au buncăr a fost doar primul pas. Din păcate, multe adăposturi antiaeriene au nevoie de reparație. Spațiile trebuie întreținute pentru a putea fi folosite în orice moment, iar instalațiile de aerisire trebuie înlocuite.

Potrivit legislației, administratorii și utilizatorii acestor spații sunt cei care trebuie să își asigure toate măsurile, însă aceștia ridică din umeri.

„Nu cred că e vreun bloc în Capitală, vreun bloc să se laude că arată bine”,

spunea în 2015 administratorul unui bloc din Pantelimon în care se află un adăpost antiaerian de 66 metri pătrați.

Inspectoratului pentru Situații de Urgență anunță că în București sunt 2.545 de adăposturi în subsolurile blocurilor, unde pot fi protejați 250 mii de oameni. Pe lângă acestea, Protecția civilă a mai identificat alte 1.500 de spații și parcări subterane care ar putea folosi ca buncăr, potrivit Stirilor ProTv.

scroll to top