Închide

Sindicate: Există riscul ca angajații din Educație să nu-și primească salariile la timp

Avatar
man, portrait, old

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) “Spiru Haret” solicită Ministerului Educaţiei să explice de ce nici până la ora actuală kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor Edusal nu a fost trimis în teritoriu şi cine se face vinovat pentru această situaţie.

“Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităţilor de învăţământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informaţiile primite, secretarele şi contabilele spun că este puţin probabil să reuşească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, aşa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori. Nu ne interesează că Ministerul Educaţiei a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajaţii din sistem să-şi ia salariile la timp. Cei mai mulţi dintre salariaţi au împrumuturi, facturi de plată şi alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relaţia cu terţii”, se menţionează într-un comunicat al celor două federaţii sindicale citat de AGERPRES.

În acest context, sindicaliştii cer Ministerului Educaţiei să publice acest contract şi să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat şi asigură mentenanţa Edusal.

De asemenea, aceştia consideră că este necesar ca Ministerul Educaţiei să dezvolte propriul soft pentru calculul şi plata salariilor pentru ca astfel de întârzieri să fie evitate.

“În plus, solicităm ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere”, subliniază sindicaliştii din Educaţie.

Nu în ultimul rând, federaţiile sindicale menţionează că nu este prima dată când modificările aduse aplicaţiei EDUSAL sunt trimise cu întârziere sau cu erori de calcul.

“De fiecare dată, colegii din unităţile de învăţământ, care se ocupă de plata salariilor, sunt obligaţi să stea peste program sau să lucreze de acasă, în timpul liber. Cu toate acestea, orele suplimentare nu sunt plătite”, se mai precizează în comunicatul transmis de cele două federaţii semnate de preşedinţii FSLI şi FSE “Spiru Haret” Simion Hăncescu şi Marius Ovidiu Nistor.

scroll to top