Închide

VIDEO Ce s-a întâmplat cu “Floarea-Soarelui” lui Van Gogh după vandalizarea de către activistele de mediu?

Avatar
Van Gogh Vandalizat Supa De Rosii

Activistele Just Stop Oil după vandalizarea operei Floarea Soarelui de Van Gogh, la National Gallery din Londra. Foto: Associated Press

Timp de citire: 2 minute

Una dintre faimoasele picturi “Floarea-Soarelui” ale lui Van Gogh a fost curățată și este din nou expusă, după ce activiștii pentru protecția climei au aruncat peste ea cutii de conserve cu ceea ce părea a fi supă de roșii.

Galeria Națională din Londra a confirmat că tabloul este din nou la locul său, la aproximativ șase ore după incidentul cu supa, anunță BBC.

Imaginile au arătat două persoane cu tricouri Just Stop Oil deschizând cutii de conserve și aruncând conținutul pe capodoperă, înainte de a-și lipi mâinile de perete.

Două persoane au fost arestate.

Galeria a declarat anterior că tabloul a fost acoperit de sticlă și, prin urmare, nu a fost deteriorat.

O declarație din partea sediului din Trafalgar Square menționează:

“În această dimineață, la puțin după ora 11:00, două persoane au intrat în camera 43 a Galeriei Naționale. Cele două femei păreau să se lipească de peretele adiacent la “Floarea-soarelui” (1888) a lui Van Gogh. De asemenea, au aruncat o substanță roșie – ceea ce pare a fi supă de roșii – peste tablou. Sala a fost evacuată de vizitatori și a fost chemată poliția. Ofițerii se află acum la fața locului. Rama a suferit unele daune minore, dar tabloul este nevătămat. Amândouă au fost arestate pentru distrugere și violare de domiciliu în formă agravantă. Ofițerii îi scot acum de sub control judiciar.”

În înregistrările video ale incidentului de vineri se vede un protestatar care strigă:

“Ce valorează mai mult? Arta sau viața? Merită mai mult decât mâncarea? Merită mai mult decât justiția? Sunteți mai preocupați de protecția unui tablou sau de protecția planetei și a oamenilor noștri?”.

De asemenea, tânăra a făcut referire la criza costului vieții și la “milioanele de familii înfrigurate și înfometate” care “nu își permit nici măcar să încălzească o conservă de supă”.

Tabloul este una dintre cele șapte lucrări “Floarea-soarelui” create de Van Gogh în 1888 și 89, dintre care cinci sunt expuse în galerii și muzee din întreaga lume. Artistul le-a creat pentru a-și decora casa din Arles, Franța, înainte de o vizită a prietenului său, artistul Paul Gauguin.

Galeria descrie picturile cu floarea-soarelui ca fiind “printre cele mai iconice și mai iubite lucrări ale lui Van Gogh”.

Acțiunea are loc la trei luni după ce membrii aceluiași grup au lipit hârtie pe tabloul lui John Constable “The Hay Wain”, în aceeași galerie.

scroll to top