Ce se întâmplă dacă semnezi contractul de muncă, dar apoi nu te mai prezinți la job?


Autor:    -  
pointing, finger, gesture
Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Mulți angajatori se plâng de neseriozitatea candidaților care acceptă, în prima fază, condițiile și salariul propus, semnează contractul individual de muncă, parcurg chiar și etapele controlului medical pentru ca, într-un final, să nu se mai prezinte la muncă în ziua stabilită. Deși pentru un astfel de comportament nu este prevăzută în Codul muncii nicio sancțiune, specialiștii avertizează că, teoretic, un candidat poate fi obligat la plata unor despăgubiri, dacă angajatorul poate proba existența unor prejudicii cauzate de neprezentarea la locul de muncă, potrivit Avocatnet.

Codul muncii prevede că în perioada de probă, dacă ea este stipulată în contractul de muncă, relația de muncă poate fi terminată de oricare dintre părți, fie salariat, fie angajator, printr-o simplă notificare, fără a mai fi nevoie să se parcurgă preavizul necesar, de obicei, la demisie sau concediere.

Dar cum stă situația în ipoteza în care un candidat a semnat deja contractul de muncă cu o dată de începere ulterioară și el nu se mai prezintă în ziua în care trebuia să înceapă (și nici nu anunță că nu vrea să onoreze contractul de muncă), mai ales dacă a parcurs deja etapele controalelor medicale necesare angajării, ale căror costuri sunt suportate de angajator și nu sunt deloc neglijabile?

“Dintr-o perspectivă teoretică, posibilitatea există, mai ales dacă au fost generate prejudicii serioase angajatorului, cum ar fi, de exemplu, renunțarea la un alt candidat calificat pentru a-i trimite oferta celui care, în cele din urmă, nu onorează înțelegerea contractuală. Totuși, trebuie analizate de la caz la caz circumstanțele pentru a se vedea datele concrete ale speței și în ce măsură conduita respectivului candidat este sau nu contrară legii. Potrivit reglementărilor legale în vigoare, salariatul are posibilitatea de a înceta oricând contractul de muncă pe durata perioadei de probă, fără a fi nevoit să-și motiveze această decizie. Pe de altă parte, dacă angajatorul poate proba prejudiciile cauzate de candidat prin încălcarea contractului semnat, acesta din urmă poate fi obligat la plata unor despăgubiri care să acopere prejudiciile cauzate angajatorului care a acționat cu bună-credință”,

a explicat recent, pentru avocatnet.ro, Roxana Abrașu, Partener și coordonator al practicii NNDKP de Dreptul Muncii.

Privind situația în oglindă, și un angajator care renunță la un candidat cu care a semnat deja contractul de muncă înainte de începerea efectivă poate fi tras la răspundere pentru prejudiciile cauzate candidatului, cum ar fi renunțarea la fostul job, însă doar dacă se poate proba că angajatorul a acționat cu rea-credință și dacă prejudiciile provocate pot fi dovedite.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!