Ce soluție propune Ungaria pentru ca Ucraina să deblocheze livrările de petrol de la Lukoil?

,
Autor:    -  
gray pipe on green grass
Fotografie de Mike Benna pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Sancțiunile Kievului împotriva Lukoil au enervat Budapesta, care a refuzat să renunțe la țițeiul ieftin al Moscovei.

Tensiunile legate de continuarea importurilor de petrol rusesc de către Ungaria ar putea fi rezolvate prin simpla schimbare a brandului butoaielor, a declarat joi Budapesta, solicitând Ucrainei să aprobe soluția, potrivit Politico.

Gergely Gulyás, care este ministru în cabinetul premierului Viktor Orbán, a susținut că țițeiul transportat de compania rusă Lukoil prin Ucraina ar putea fi vândut oficial gigantului energetic ungar MOL înainte de a trece granița.

Schimbul ar permite petrolului să se sustragă noilor sancțiuni ale Kievului, care interzic produselor Lukoil să tranziteze Ucraina. Sancțiunile au provocat o ruptură diplomatică cu Ungaria și Slovacia, care încă importă petrol rusesc transportat prin Ucraina. Ambele țări au beneficiat de o derogare temporară de la embargoul impus la nivelul întregului bloc asupra importurilor de petrol rusesc prin conducte, dar au continuat să cumpere combustibili fosili de la Moscova.

Luna trecută, Ungaria a solicitat UE să forțeze Ucraina să renunțe la sancțiuni, despre care susține că reprezintă un șantaj energetic. Cu toate acestea, UE a refuzat să se implice, indicând că există mai multe opțiuni pentru a asigura în continuare fluxul de petrol.

Acum, Gulyás solicită Kievului să aprobe un nou plan prin care produsele Lukoil ar fi pur și simplu vândute unei alte companii la frontieră, înainte de a trece prin Ucraina.

„De îndată ce vom putea semna contractele cu partea ucraineană, acestea vor intra în vigoare”,

a declarat el. Acordul ar însemna plata unei sume suplimentare de 1,50 dolari pe baril pentru a asigura tranzitul în afara acordurilor anterioare.

Răspunzând la o întrebare din partea POLITICO, ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a refuzat să se angajeze să sprijine planul, dar a declarat că Kievul va

„vedea dacă va primi unele cereri de negociere din partea maghiarilor”.

Propunerea nu este complet nouă și este posibil să fie deja utilizată în mod informal, susțin experții.

„MOL a propus acest lucru în prima zi a crizei”,

a declarat Martin Vladimirov, director al programului de energie și climă la Centrul pentru Studiul Democrației. Potrivit lui Vladimirov, propunerea se va dovedi dificil de respins de către Kiev atât timp cât alți furnizori de petrol rusesc își pot muta produsele prin țară.

„Exporturile prin Druzhba aproape s-au dublat în iulie, în ciuda blocării de către Ucraina a livrărilor de țiței ale Lukoil către Ungaria și Slovacia”,

a adăugat el, făcând referire la conducta de petrol care traversează Ucraina și minimalizând riscurile de penurie.

Solicitările Ungariei și ale Slovaciei ca Bruxelles-ul să intervină au rămas fără ecou, alte țări din UE punând la îndoială decizia lui Orbán de a consolida legăturile economice cu Rusia, în timp ce ele s-au grăbit să găsească furnizori alternativi de energie. Importurile ungare de petrol prin conducta Druzhba au crescut cu 50 % din 2021.

Ucraina a impus restricții în privința Lukoil în luna iunie, în încercarea de a reduce fondurile care alimentează tezaurul de război al Rusiei. Ministrul de Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, a insistat că țara sa va bloca ajutorul militar al UE pentru Ucraina până la ridicarea embargoului.

Analiștii spun că un schimb între companiile energetice sau o modificare a înțelegerilor contractuale ar fi o modalitate de a asigura reluarea livrărilor, dar că, în cele din urmă, aceasta ar fi în beneficiul Lukoil și, implicit, al economiei ruse.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!