Închide

Ce soluții adoptă britanicii pentru actuala criză energetică?

Avatar
cable, distribution, electrical

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Calculele Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană au dar greș atunci când au ales momentul pentru a desăvârși mărețul plan al Brexit-ului.

Străduința de a găsi soluții la actuala criză energertică aduce la suprafață tot felul de soluții care pentru noi românii au reverberații din epoca comunistă.

National Grid spune că alimentarea gospodăriilor și întreprinderilor cu energie ar putea fi întreruptă timp de aproximativ trei ore pe zi dacă Marea Britanie nu poate cumpăra suficient gaz și electricitate din străinătate din cauza penuriei globale.

National Grid, care echilibrează aprovizionarea cu energie electrică în Marea Britanie, descrie acest scenariu ca fiind “puțin probabil” și se așteaptă ca, în cazul său de bază pentru iarnă, să existe suficientă energie electrică pentru a satisface cererea.

Cu toate acestea, compania analizează și această  posibilitatea “extremă” ca parte a pregătirilor sale pentru o iarnă în care Marea Britanie va avea un control limitat asupra aprovizionării cu energie și pe fondul turbulențelor internaționale de pe piață, declanșate de reducerile livrărilor de gaze rusești către Europa, potrivit DcNews.ro.

O altă variantă este ca furnizorii de energie să oferei să plătească gospodăriile și întreprinderile pentru a întrerupe temporar consumul de energie electrică atunci când este necesar, acest lucru fiind necesar în avans pentru a încerca să prevină întreruperile de curent.

Gospodăriile care se înscriu în acest program ar putea primi aproximativ 10 lire sterline pe zi.

Jake Rigg, director de afaceri corporative la National Grid, a declarat că această schemă voluntară, care va fi lansată în noiembrie, reprezintă o șansă de a “economisi bani și de a susține Marea Britanie”.

“Dacă vă porniți mașina de spălat sau alte aparate electrice pe timp de noapte, în loc de vârful de consum din prima parte a serii, puteți primi niște bani înapoi atunci când avem cu toții nevoie de ei”, a adăugat el.

Măsura ar putea fi un plan pentru a încerca să prevină penele de curent în această iarnă, timp de până la trei ore pe zi, în această iarnă, dacă nu se va reuși să se importe suficientă energie.

Însă decizia de întrerupere pentru trei ore pe zi a curentului trebuie să fie aprobată și de regele Charles al III-lea, la recomandarea Consiliului Privat, conform unor proceduri care datează de zeci de ani, explică presa britanică.

Centralele electrice pe cărbune care urmau să se închidă în septembrie au fost, de asemenea, menținute în funcțiune pentru a produce electricitate în caz de nevoie.

Premierul britanic Liz Truss, a călătorit joi la Praga, unde a discutat despre aprovizionarea cu energie cu omologii de la summitul Comunității Politice Europene de la Praga.

Până în prezent, Marea Britanie nu a urmat exemplul UE, care și-a propus o reducere cu 15 procente a consumului de gaze pentru a încerca să facă față crizei. Statisticile oficiale arată că cererea de gaze în Marea Britanie a scăzut totuși cu 10 procente, iar cererea de electricitate a scăzut cu 5,6 procente între aprilie și iunie, comparativ cu trimestrul precedent, probabil din cauza vremii mai calde și a prețurilor mai mari.

scroll to top