Închide

Plafonarea prețului gazelor naturale adâncește falia europeană

Avatar
Gazenaturalepret 15222716761

foto: energy-center.ro

Timp de citire: 2 minute

La summitul de vineri de la Castelul din Praga, Republica Cehă, au reapărut diviziunile dintre liderii Uniunii Europene cu privire la plafonarea prețurilor la gaze și la pachetele naționale de salvare, 15 state UE dorind plafonarea, dar manifestând opinii diferite cu privire la modul cel mai bun de a face față crizei energetice din timpul iernii, cauzată de războiul Rusiei în Ucraina.

Între timp, Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun oricărui plafon, potrivit tvpworld.com. Aceasta deoarece se tem că ar îngreuna achiziționarea gazelor de care au nevoie pentru a-și menține economiile în funcțiune și ar reduce orice stimulent pentru reducerea consumului.

Pentru cancelarul austriac Karl Nehammer, orice plafonare a prețurilor ar trebui să fie concepută și implementată astfel încât să sprijine furnizorii de energie.

“Negocierile sunt în curs de desfășurare. Și vor fi intense pentru că… obiectivul nostru este să sprijinim… furnizorii de energie cu aceasta, astfel încât furnizarea de gaze să nu scadă”, a declarat el.

În timp ce premierul ceh Petr Fiala a menționat în mod specific plafonarea prețurilor la gazul utilizat pentru producția de electricitate, letonul Krisjanis Karins a declarat că o plafonare ar fi “grandioasă” dacă blocul ar putea asigura în continuare aprovizionarea de la producători.

Nu se așteaptă nicio decizie, a declarat președintele summitului, președintele Consiliului European, Charles Michel, exprimându-și totuși speranța că discuțiile dintre lideri vor duce la un acord la următoarea lor reuniune, care va avea loc la 20-21 octombrie.

“Criza energetică este o provocare foarte importantă pe care trebuie să o abordăm”, a declarat dl Michel, adăugând că speră ca discuțiile privind reducerea cererii, asigurarea aprovizionării și scăderea prețurilor să facă un pas înainte. “Sper să facem pași în direcția corectă”.

scroll to top