Închide

Ce țară are cel mai bun sistem de pensii din lume și ce legătură are AI cu acest lucru?

Avatar
old people, couple, together

Fotografie de Huskyherz pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

O nouă analiză, care clasifică 47 de sisteme de pensii din întreaga lume, a pus în lumină impactul tot mai mare al inteligenței artificiale asupra sistemelor de pensii, potrivit Euronews.

Olanda este pe primul loc atunci când vine vorba de compararea sistemelor de pensii din întreaga lume, potrivit raportului global privind pensiile realizat de Mercer CFA Institute.

Clasamentul a analizat peste 50 de indicatori și a comparat 47 de sisteme de venituri de pensii, acoperind 64% din populația lumii.

Cele mai relevante măsurători au fost nivelul beneficiilor de pensii disponibile în sectorul public și privat, sustenabilitatea sistemului pentru a rezista zeci de ani în viitor și calitatea guvernanței sale.

Islanda s-a clasat pe locul al doilea, fiind detronată de pe primul loc de anul trecut, iar Danemarca a ocupat locul al treilea în indicele 2023.

Majoritatea țărilor europene incluse în raport au ieșit cu o notă bună. Potrivit raportului, sunt necesare doar câteva îmbunătățiri în Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit, Elveția, Irlanda, Belgia, Portugalia și Germania.

Pe de altă parte, Franța, Spania, Italia, Polonia, Austria și Croația, alături de SUA, prezintă riscuri majore și/sau deficiențe care ar trebui abordate, se arată în raport.

Pe ultimele locuri în clasament se află India, Filipine și Argentina. Împreună cu Turcia și Thailanda, acestea împart cea mai proastă clasare, gradul D, ceea ce semnalează faptul că, în lipsa unor îmbunătățiri, eficacitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii din aceste țări sunt puse sub semnul întrebării.

Riscurile din sistem

Raportul recunoaște că “sistemele de venituri din pensii din întreaga lume sunt supuse unor presiuni mai mari ca niciodată”, din cauza inflației persistente în prezent, a creșterii ratelor dobânzilor și a incertitudinii geopolitice, care afectează în mod inevitabil randamentul investițiilor.

“Vârsta medie a populației din întreaga lume continuă să crească pe multe piețe, în principal pe piețele mai mature”, a declarat Margaret Franklin, președinte și CEO la CFA Institute. “Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au creat o nouă dinamică de piață care reprezintă provocări semnificative pentru planurile de pensii. De asemenea, observăm o fracturare continuă în ceea ce privește globalizarea”, a adăugat ea. “Acestea sunt doar câteva dintre provocările din ce în ce mai complexe cu care se confruntă fondurile de pensii și care au un impact semnificativ asupra pensionarilor.”

Raportul citează cel mai recent raport al OCDE intitulat “Pensions Outlook from 2022”, care recomandă ca factorii de decizie politică din întreaga lume să treacă la reformele necesare, în ciuda incertitudinii financiare și economice actuale, pentru a evita punerea în pericol a bunăstării pensionarilor actuali și viitori.

Impactul inteligenței artificiale asupra sistemelor de pensii

Inteligența artificială ar trebui să îmbunătățească performanța sistemelor de pensii prin reducerea costurilor și evidențierea riscurilor viitoare, se arată în raport.

Alte utilizări ale inteligenței artificiale ar putea include crearea de portofolii personalizate și identificarea anomaliilor de pe piață, deși este puțin probabil ca inteligența artificială să fie capabilă să prezică cu acuratețe mișcările pieței, astfel încât va rămâne incertitudinea, se arată în raport.

“Extinderea continuă a IA în cadrul operațiunilor și deciziilor managerilor de investiții ar putea duce la procese de luare a deciziilor mai eficiente și mai bine informate, ceea ce ar putea duce la randamente reale mai mari ale investițiilor pentru membrii planurilor de pensii”, a declarat David Knox, partener senior la Mercer.

Sondajul anual a subliniat, de asemenea, riscurile ca modelele de inteligență artificială să genereze informații false atunci când sunt utilizate într-un context nou, precum și riscurile de atacuri cibernetice împotriva datelor membrilor de pensii.

scroll to top