Închide

Ce weekend pentru britanici! McLaren, dublă F1 la Monza. Max și Lewis s-au anihilat reciproc

Avatar
Lando Norris On Daniel Ricciardo 1 1200x900
Timp de citire: 3 minute
  • După victoria britanicei Emma Răducanu la US Open, britanicii au un weekend plin de sărbătoare și chiar au cu adevărat ce sărbători!
  • Un accident dramatic între protagoniștii titlului de Formula 1 Lewis Hamilton și Max Verstappen, care i-a scos pe ambii piloți din cursă, i-a lăsat drumul lui Daniel Ricciardo pentru a obține o victorie senzațională în Marele Premiu al Italiei, oferindu-le birtanicilor de la McLaren prima lor victorie de la Marele Premiu al Braziliei din 2012. 
  • O dublă mult-așteptată de fanii papaya, un un-doi completat de Lando Norris în poate cea mai palpitantă cursă a sezonului, Marele Premiu al Italiei de la Monza.

Podiumul a fost completat de finlandezul Valtteri Bottas, care a făcut o impresionantă cursă de recuperare după ce a obținut cel mai bun timp în calificări, dar a fost trimis în spatele clasamentului, pe penultima poziție, din cauza unui schimb necesar de piese la monopostul Mercedes.

Momentul cheie s-a petrecut însă astfel: Hamilton ieșea de la boxe în turul 26 din 53, aproape simultan fiind ajuns de Verstappen, perechea mergând cot la cot prin Variante del Rettifilo. Dar a urmat un contact, cu Verstappen zburând prin aer și aterizând deasupra Mercedes-ului lui Hamilton, fapt ce putea duce la o tragedie teribilă în Formula 1. Niciun pilot nu a fost rănit, dar ambii au ieșit nervoși din cursă, cu comisarii deciși a investiga incidentul după Marele Premiu.

Una peste alta, trecând peste dramatismul momentului, Ricciardo a fost un câștigător meritat după ce a trecut magistral de Verstappen chiar la conducerea cursei, înainte ca ciocnirea lui Verstappen și Hamilton să-i deschidă calea pentru a controla după-amiaza italiană și a obține a opta sa victorie din carieră.

Britanicul Lando Norris și-a asigurat cea mai bună cursă din istorie cu locul secund obținut, după ce i s-a spus să stea în spatele coechipierului său în ultimele momente ale Marelui Premiu. Era clar că echipa lui Zak Brown nu dorea să riște un posibil contact care ar fi năruit șansele McLaren la o dublă atât de mult așteptată.

După ce a început pe poziția penultimă, Bottas s-a clasat pe locul al treilea. Acesta a terminat ca timp de fapt pe 4, în spatele lui Sergio Perez de la Red Bull, înainte ca lui Perez să i se aducă o penalizare de 5 secunde pentru depășirea sa neregulamentară asupra lui Charles Leclerc de la Ferrari. Perez va fi în cele din urmă clasat pe locul 5 în spatele lui Leclerc, în timp ce Carlos Sainz a ocupat locul 6 la prima sa ieșire pentru Ferrari în templul de la Monza. 

Lance Stroll a fost al șaptelea pentru Aston Martin – dar fiind investigat pentru o infracțiune pe steag galben – cu un Fernando Alonso de la Alpine pe poziția a opta, înaintea lui Williams de George Russell, P9, în timp ce al doilea Alpine al lui Esteban Ocon a completat primele 10 locuri. 

A fost așadar un moment uriaș pentru Ricciardo, Norris și McLaren, cu cireașa de pe tort punctul suplimentar obținut in extremis de Ricciardo pentru cel mai rapid tur, chiar în turul final. Prețioasele puncte papaya i-au propulsat pe britanici din nou pe poziția a treia la Constructori, făcând iar rocada cu rivalii de la Ferrari. Un avantaj de doar 13.5 puncte în clasamentul general ne arată însă că lupta rămâne deschisă între marile echipe rivale.

Dar ramificațiile prăbușirii lui Verstappen peste Hamilton vor fi cu siguranță un punct major de discuție și în zilele ce urmează (UPDATE: Max Verstappen a fost penalizat 3 locuri pe grila de start la Marele Premiu al Federației Ruse de la Sochi, pentru cauzare de accident).

scroll to top