Închide

Cea mai mare investiție străină din istoria Ungariei: fabrică chinezească de baterii de 7,3 mld. €

Avatar
Road traffic street industry

Fotografie de Kindel Media pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Cea mai mare investiție de până acum din toată istoria Ungariei va fi realizată la Debrecen, oraș aflat la mai puțin de 100 de kilometri de granița cu România. Compania chineză Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), cel mai mare producător de baterii din lume, va ridica în orașul maghiar a doua sa fabrică din Europa, investiția însumând aproximativ 3.000 de miliarde de forinți, adică circa 7,3 miliarde de euro, potrivit portalului maghiar de știri Autopro.hu.

Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului (KKM), a anunțat investiția într-o declarație publice făcută vineri, în fața presei maghiare. Potrivit acestuia, negocierile, care au durat mai bine de doi ani, s-au încheiat chiar vineri.

Fabrica chinezească va ocupa o suprafață de 221 de hectare, urmând să se creeze circa 9.000 de noi locuri de muncă. Capacitatea totală de producție la momentul finalizării investiției va fi de 100 de GWh.

Proiectul va fi construit în cadrul Parcul Industrial Debrecen-Sud și va furniza celule și module de baterii producătorilor europeni de automobile. Printre clienții CATL se numără Mercedes, BMW, Stellantis și Volkswagen. Primul contract de furnizare al viitoarei fabrici a fost deja semnat cu Mercedes, informație confirmată de Markus Schäfer, membru al Consiliului de Administrație al Mercedes-Benz Group AG și director tehnic responsabil de dezvoltare și achiziții.

CATL mai operează o fabrică pe teritoriul european, în Germania.

Compania a mai anunțat recent investiții de 3 miliarde de dolari în China, iar în viitor își propune să se extindă și pe piața nord-americană, unde va alege între SUA și Mexic pentru o investiție de 5 miliarde de dolari, Interesul chinezilor pentru America de Nord este justificat și prin faptul că printre clienții săi se numără și compania lui Elon Musk, Tesla Motors.

El a adăugat că mai multe detalii despre investiție vor fi făcute publice după aprobarea de către Adunarea Generală a Acționarilor companiei chineze.

Magyar a mai spus că, în funcție de această aprobare, construcția noilor facilități industriale ar putea începe chiar în acest an.

”Investiția chineză va fi implementată în domeniul producției de vehicule electrice. Acest lucru confirmă, de asemenea, că guvernul a luat decizia corectă atunci când a anunțat strategia de deschidere spre China și a definit industria vehiculelor electrice drept una dintre principalele axe ale dezvoltării economice a Ungariei”, a spus Levente Magyar, în declarația menționată.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei chineze, CATL va folosi la Debrecen energie electrică din surse regenerabile și va lua în considerare, de asemenea, implementarea unor proiecte de producție de energie fotovoltaică chiar în Ungaria, în cooperare cu partenerii locali.

Pentru a construi un lanț valoric sustenabil și circular al bateriilor, CATL mai precizează că analizează posibilitatea de a înființa unități de producție a materiilor prime pentru baterii în Europa, împreună cu parteneri locali din mai multe țări.

scroll to top