Închide

Cea mai mare rundă de finanțare a unui startup ceh va fi folosită pentru extinderea în România

Avatar
Rohlik

Rohlík.cz.

Timp de citire: 3 minute

190 de milioane de euro – aceasta este suma-record atrasă din piață compania cehă Velká Pecka, care operează magazinul alimentar online Rohlík.cz. Banii vor fi utilizați pentru extinderea în regiune, inclusiv în România, începând cu 2022. Este cea mai mare sumă atrasă vreodată într-o rundă de finanțare de un startup din Cehia.

Runda de finanțare a fost condusă de fondul de investiții francez Partech, la care s-au alăturat Index Ventures, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), banca cehă J&T Banka, Quadrille Capital, R2G și un alt investitor care are deja o participație în companie, Enern, potrivit unui comunicat al celor de la Rohlík, citat de publicația cehă Czech Crunch.

Rohlík s-a înființat în 2014, însă, în ciuda ambițiilor nedisimulate ale fondatorului său, Tomáš Čupr, până anul trecut nu a stârnit un interes enorm pentru marii investitori.

Lucrurile s-au schimbat în urma izbucnirii pandemiei, care a modificat comportamentul consumatorilor, iar livrările online au devenit, pentru mulți clienți, o necesitate, mai mult decât un moft.

Rohlík propune consumatorilor un mix de produse standard din supermarketuri și alimente proaspete provenite de la producătorii locali, produse artizanale, organice și sănătoase. De asemenea, unul dintre scopurile principale pe care și le propune Rohlík este promovarea conceptului de lanţ alimentar sustenabil şi a producătorilor şi procesatorilor locali de alimente.

În privința livrării, magazinul online le lasă clienților posibilitatea de a-și alege un interval preferat de livrare, de 15 minute, la circa două ore de la finalizarea comenzii.

Tânărul antreprenor ceh, de 38 de ani, și-a anunțat ambițiile de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători din comerțul alimentar online din Europa.

În 2019, a făcut primul pas peste hotare, deschizând varianta maghiară a site-ului, Kifli.hu. Anul trecut, în decembrie, a adăugat portofoliului și un magazin online în Austria (Gurkerl.at). Următoarea țară vizată este Germania, unde va deschide magazinul Knuspr.de în acest an.

Pe piața românească, Rohlík a anunțat deja că intenționează să intre în 2022. Cehii nu au anunțat încă numele variantei românești a magazinului online.

Alte piețe vizate pentru extindere în continuare sunt cele din Franța, Polonia și Olanda, a anunțat Čupr.

“Rohlík este cel mai interesant jucător în retailul online european. Suntem onorați să fim parteneri cu fondatorul Rohlik.cz, Tomáš Čupr. Îi împărtășim pasiunea pentru servicii de calitate, sustenabilitate, precum și viziunea lui inedită în ce privește retailul alimentar”, spune Omri Benayoun, directorul general al fondului francez Partech, liderul rundei de finanțare, despre investiția sa. Partech va deține o participație de circa 8% în startup-ul ceh.

În ceea ce îl privește, Čupr visează tot mai sus:

”Ne așteptăm ca activitățile noastre să stimuleze piața și să forțeze pe toată lumea să apese pe accelerație în retailul online. Spre deosebire de ceilalți jucători din industria livrărilor de alimente online, noi nu ne concentrăm doar pe o selecție limitată de articole și pe livrarea rapidă a acestora, ci vrem să satisfacem nevoile reale ale familiilor din toată Europa”, a spus el.

Antreprenorul ceh este la al treilea startup pe care îl dezvoltă. Anterior, înființase portalul de reduceri Slevomat și serviciul de livrare de mâncare gătită Dame Meal, din ambele având exit-uri de succes.

În prezent, pe cele trei piețe pe care operează momentan, Rohlík are un portofoliul de 750.000 de clienți. Veniturile fiscale estimate pentru anul fiscal 2020 se ridică la 300 de milioane de euro, mai mult decât dublu în comparație cu anul precedent.

  • Rețeaua de livratori a companiei a fost mobilizată în ultimele săptămâni pentru a ajuta autorităţile statului ceh la distribuirea vaccinurilor Covid-19 către medicii din Praga, în condițiile în care Cehia cunoaşte una dintre cele mai grave situaţii epidemice la nivel mondial. Ministerul ceh al Sănătății a refuzat oferta celor de la Rohlík în legătură cu o operațiune de distribuție la scară mai mare.
  • Pentru Rohlík, această rundă de finanţare este prima din 2017 încoace şi aduce suma totală strânsă de pe piaţă la 220 de milioane de euro. Rohlík a trecut pe profit din 2018, iar Tomáš Čupr a anunţat că, într-un orizont de 5-7 ani, ar putea organiza şi o ofertă publică iniţială (IPO), pentru cotarea la bursă, notează Bloomberg.
scroll to top