Închide

Cehia vs. fake news: Dezinformarea cu intenție ar putea fi pedepsită de Codul Penal

Avatar
Czech Press1

Sursa foto: Prague Tourist Guide.

Timp de citire: 2 minute

Răspândirea intenționată a unor informații care dezinformează ar putea ajunge în Codul Penal, potrivit unor modificări elaborate de guvernul de la Praga, în cadrul unui plan de acțiune mai amplu, aflat în prezent în faza de discuții în cadrul Cabinetului, notează publicația Euractiv.com.

Conținutul proiectului, care încă nu a fost făcut public, a fost recent subiect de presă în Cehia, fiind menționate diverse măsuri avute în vedere de Executiv pentru clarificarea statutului juridic al conceptului de dezinformare, precum și pentru adaptarea legislației penale în materie.

”Există o mulțime de discuții la nivel de experți care se întreabă dacă legea penală actuală este sau nu suficientă pentru a trata situațiile flagrante de dezinformare”, a declarat Michal Klíma, reprezentantul guvernului ceh pentru mass-media și lupta contra dezinformării, într-un interviu pentru publicația cehă Seznam Zprávy.

Potrivit lui Klíma, legislația actuală nu acoperă suficient problematica știrilor false și, prin urmare, aceasta trebuie clarificată mai bine.

Conform noului plan, guvernul propune adoptarea unei legislații care să permită autorităților naționale să blocheze site-urile care dezinformează, amenințând prin aceasta securitatea națională.

O astfel de măsură ar putea fi aplicată doar dezinformărilor cu sursă străină, nu națională, a precizat Klíma.

Conform planului prezentat de presă, 2 milioane de euro vor fi alocate organizațiilor non-profit care luptă împotriva dezinformării, în timp ce alte 4 milioane de euro ar trebui alocate presei cehe.

Deși planul nu clarifică modul în care vor fi distribuite fondurile, Michal Klíma a sugerat că finanțarea ar trebui să fie disponibilă atât pentru mijloacele mass-media cu acoperire redusă, cât și pentru cele mari.

”Cred că ar trebui să existe granturi pentru instituțiile mass-media mai mici și pentru start-up-uri din domeniul presei, dar cred că ar trebui gândite și granturi pentru presa mare. Mă gândesc, de asemenea, că am putea institui un grant și pentru a sprijini acoperirea cu informații din partea Uniunii Europene, care ar fi disponibil pentru editorii de presă mai mari”, a mai spus Klíma.

scroll to top