Închide

Rocadă în topul mondial al exportatorilor de GNL; piața va crește spectaculos în următorii ani

Avatar
An LNG (liquid natural gas) tanker is being guided into the Port of Corpus Christi.

Fotografie de Joshua J. Cotten pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Qatar-ul a revenit pe primul loc al clasamentului celor mai mari exportatori mondial de gaze naturale lichefiate (GNL), depășind Statele Unite ale Americii, concomitent cu sfârșitul iernii europene și reducerea cererii de combustibili pentru încălzire în emisfera nordică, potrivit datelor compilate de publicația Bloomberg.

Exporturile de GNL ale Qatar-ului în aprilie au depășit 7,5 milioane de tone metrice, față de 7,1 milioane de tone metrice cât au însumat exporturile din SUA, conform informațiilor Bloomberg, care se bazează pe datele de urmărire a navelor de transport al combustibililor.

În luna anterioară, exporturile Qatar-ului au scăzut, pe fondul lucrărilor de întreținere ale unor terminale GNL operate de compania de stat Qatargas.

Pe perioada iernii din emisfera nordică, temperaturile scăzute și nevoia Europei de a-și reduce dependența de resursele energetice din Rusia au determinat o creștere masivă a cererii de gaze naturale, care a condus și la creșterea prețurilor pe piața de profil.

La începutul primăverii, livrările la unele terminale de export de gaze naturale lichefiate din SUA au fost suspendate, după ce, încercând să folosească această perioadă cu cerere și prețuri mai scăzute, au intrat în programul de întreținere, fapt care a redus producția și exporturile din SUA.

”Revoluția gazelor de șist”, la care s-au adăugat investițiile de miliarde de dolari în instalații de lichefiere, au transformat Statele Unite dintr-un importator net de GNL în cel mai mare exportator din lume în mai puțin de un deceniu. SUA și Qatar-ul își dispută supremația în clasament, pe locul al treilea situându-se, în mod tradițional, Australia.

Privind în perspectivă, este de așteptat ca SUA și Qatar-ul să își continue cursa pentru primul loc al clasamentului și pentru dominația pe piața globală de GNL.

La sfârșitul acestui an, americanii plănuiesc să dea în folosință un uriaș terminal de export – Calcasieu Pass, în Louisiana. Ca urmare, SUA ar putea să ajungă la o capacitate maximă de producție de GNL de 13,9 miliarde de metri cubi pe zi. De partea sa, Qatar-ul derulează investiții uriașe în noi terminale de export, în cadrul unui proiect de mare amploare pe care intenționează să îl finalizeze până la sfârșitul acestui deceniu, pentru a-și putea consolida poziția de furnizor de vârf la nivel global, cu atât mai mult cu cât cererea de GNL este estimată că va crește semnificativ în următorii ani.

scroll to top