Cel mai aglomerat oraș din Croația s-a săturat de turiștii gălăgioși. Târâitul valizelor, interzis!
Primarul orașului croat Dubrovnik, Mato Franković, a hotărât interzicerea folosirii valizelor cu role în zona centrului vechi al orașului, din cauza zgomotului infernal pe care îl fac în acest fel turiștii pe străzile pavate cu piatră cubică din orașul vechi, scrie SchengenVisaInfo.com. Ca atare, începând din acest sezon turistic estival, toate valizele cu role vor trebui purtate în mâini, nu târâite pe rolele cu care sunt dotate în acest sens, anunță sursa citată.
În plus, începând cu luna noiembrie, municipalitatea va instala, în mai multe puncte din oraș, dulăpioare pentru depozitarea bagajelor turiștilor, care vor fi obligați să le depună acolo, urmând ca apoi acestea să fie transportate direct la adresele lor prin curieri.
Aceste măsuri fac parte din programul ”Respectați orașul”, introdus de Biroul de Turism din Dubrovnik începând cu acest an.
Dubrovnikul se numără printre cele mai faimoase și mai aglomerate destinații turistice nu doar din Croația, ci și din întreaga Europă.
De la începutul anului, Dubrovnik a înregistrat 289.000 de sosiri și 763.500 de înnoptări, cu 32% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022, potrivit publicației locale Dubrovnik Times.
Autoritățile din Dubrovnik au propus o serie de alte restricții, ca parte a eforturilor de a contribui în continuare dezvoltarea corectă a sectorului turistic în oraș.
Recent, Ministerul de Externe al Marii Britanii și-a actualizat sfaturile de călătorie pentru Croația, pentru a reflecta modificările regulamentelor locale în privința turiștilor. Astfel, dormitul sau urinatul în locuri publice, urcatul pe monumente, consumul de alcool în apropierea spațiilor publice protejate, cum ar fi școlile sau spațiile muzeale sunt strict interzise, iar amenzile pot ajunge la sume importante, în timp ce consumul de substanțe opioide și halucinogene se pedepsește cu închisoarea.
În această săptămână, primarul Mato Franković și-a explicat deciziile luate în planul ”Respect the City” în cadrul unui podcast, citat de portalul local JustDubrovnik.com.
”În 2017, am observat că Dubrovnik-ul se îndreaptă într-o direcție greșită, cea a turismului de masă, ceea ce a condus la toate fenomenele nedorite care au apărut în orașul nostru. Am inițiat proiectul «Respect the City», care servește drept canal de comunicare prin care le transmitem oaspeților noștri toate așteptările pe care le avem de la ei pe durata vizitei lor. Numărul mare de turiști care veneau la Dubrovnik a fost o preocupare majoră și am implementat diverse măsuri, cum ar fi o programare mai bună și mai organizată a sosirilor navelor de croazieră, militarea numărului de nave de croazieră, prelungirea șederii acestora la cel puțin 8 ore și îmbunătățirea programării zilnice a grupurilor organizate de turiști, care acum sunt obligați să achiziționeze o vinietă pentru intrarea în oraș prin aplicația mobilă Dubrovnik Pass. Aplicația servește și drept canal de comunicare directă cu oaspeții noștri, prin care le sugerăm cele mai bune momente ale zilei sau ale anului pentru a vizita centrul istoric. Toate aceste eforturi au avut ca rezultat o distribuție mai echilibrată a turiștilor în perimetrul orașului”, a declarat primarul Franković în cadrul podcast-ului Špica s Macanom.
El a subliniat, de asemenea, importanța comunicării cu turiștii, subliniind ceea ce se așteaptă de la aceștia în timpul șederii lor în Dubrovnik:
”Nu trebuie să ne transformăm într-un oraș al interdicțiilor, un oraș al limitărilor, un oraș care să le sugereze turiștilor că totul ne deranjează. Este foarte neplăcut să îi pedepsești pe oaspeții tăi pentru tot felul de infracțiuni minore. Aspectul educațional este mult mai important decât partea punitivă. De aceea am introdus proiectul «Respect the City», subliniind importanța respectării prevederilor sale de către toată lumea, atât de către rezidenți, cât și de vizitatori. Sunt încântat să spun că în 2023, nu mai asistăm la evenimentele neplăcute care au loc aproape oră de oră la Split, unde turiști făcuți praf zac întinși pe străzi și își fac nevoile pe unde apucă. Desigur, pot exista incidente izolate de această natură și în Dubrovnik. Este imposibil să previi astfel de lucruri cu un număr atât de mare de turiști. Cu toate acestea, este limpede că nu se întâmplă ca fenomen în masă, așa cum e la Split. În ultimele luni, m-am confruntat cu multe critici pentru implementarea unor controale, unor măsuri suplimentare și pentru impunerea unui program de reducere a volumului muzicii în centrul istoric. Astăzi, unii mă critică, susținând că am transformat orașul într-un loc mort. Deși toate capitalele turistice europene au introdus limite orare pentru show-uri muzicale în zonele publice până la ora 23:00, la Dubrovnik limita este până la ora 23:30 sau 00:30 în timpul evenimentelor majore. Dubrovnik-ul este un oraș al oamenilor și trebuie luate anumite măsuri. De aceea am spus ferm «NU» petrecerilor în aer liber. Centrul istoric nu este o discotecă, nu va fi niciodată și nu vom permite vreodată să se transforme în așa ceva.”
Croația și-a intensificat eforturile pentru a atrage un număr tot mai mare de turiști străini, pentru a-și ajuta economia țării să continue tendința de creștere, iar intrarea țării în spațiul Schengen la începutul acestui an a ajutat din plin la îndeplinirea acestui deziderat.
Sectorul de turism a înregistrat încasări în valoare totală de 171 milioane de euro luna trecută, demonstrând un trend pozitiv în țara balcanică.
În ceea ce privește cifra de afaceri, industria ospitalității a cunoscut o creștere semnificativă, până la peste 290 de milioane de euro, în luna mai a acestui an, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 30% față de cifra de afaceri de aproximativ 224 de milioane de euro înregistrată în aceeași lună anul trecut.