Închide

Europa va traversa un ”secol de umilință”, dacă nu va accelera investițiile în tehnologia de vârf

Avatar
Sometimes you just have to look up.

Fotografie de Joshua Sortino pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

CEO-ul start-up-ului britanic din industria producătoare de semiconductori Graphcore Ltd., Nigel Toon, susține că, în lipsa unor investiții inteligente și masive în tehnologia de vârf, Europa se va confrunta cu ”un secol de umilință” pe plan global, în fața industriei de profil din Asia și America de Nord, potrivit unui discurs susținut în cadrul Bloomberg Technology Summit, care se desfășoară la Londra.

În ce privește problemele majore cu care se confruntă compania pe care o conduce, Toon spune că aceasta s-ar descurca mult mai bine dacă și-ar muta afacerile dincolo de Oceanul Atlantic, unde există mai multe investiții și susținere pentru tehnologia de calcul, transmite publicația Bloomberg.

”Probabil ne-ar fi mai ușor dacă ne-am muta în SUA”, a spus Toon marți, în cadrul evenimentului menționat.

El a avertizat că Marea Britanie și întreaga Europă ar putea intra într-un ”secol de umilință”, dacă europenii nu vor investi suficient în noile tehnologii.

Compania Graphcore, care a fost fondată în 2016 la Bristol, a reușit să convingă investitorii să o finanțeze cu multe milioane de euro pentru capital de dezvoltare, în așa fel încât să poată rivaliza cu gigantul Nvidia, pe nișa semiconductorilor adaptați la cerințele inteligenței artificiale și a proceselor de machine learning.

În 2020, evaluarea Graphcore ajunsese la aproape 3 miliarde de dolari, însă, de atunci, pierderile anuale au crescut vertiginos, iar valoarea evaluată a companiei a ajuns la abia 204,6 milioane de dolari anul trecut.

Potrivit lui Nigel Toon, dificultățile prin care trece compania sa se datorează complexității tehnologiei pe care o dezvoltă și poziției consolidate pe piață a Nvidia.

În același discurs, el a criticat planurile de investiții în tehnologii de vârf ale autorităților centrale din Marea Britanie:

”Până la urma urmei, țările sunt tot un fel de companii, în sensul în care nu poți să trăiești la infinit doar din amintirile trecutului!”

Toon a dat drept exemplu strategia Chinei și creșterea sa spectaculoasă din ultimii ani, pe seama investițiilor în tehnologie:

”Noi – și aici mă refer la Regatul Unit și la Europa, laolaltă – riscăm să fim lăsați mult în urmă în acest război tehnologic”, a mai spus el.

scroll to top