Cel mai ieftin lapte s-a scumpit cu 33%. Prețurile o iau razna din nou. Ce destabilizezează piața?

,
Autor:    -  
Supermarket Prețuri Lactate Magazin Inflație Retail Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news
Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Se anunță noi scumpiri în această toamnă, în special la uleiul de floarea-soarelui, lactate, carne. Specialiștii explică faptul că recolta de floarea-soarelui, de exemplu, este la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, ceea ce va duce la o creștere a prețului. S-ar putea majora cu până la 5% și prețul cărnii de porc în lunile următoare, a relatat Feliciu Paraschiv, reprezentant al comercianților mici și mijlocii la B1 TV.

„Din păcate, românii, săracii, apăsați în continuare de presiunea asta a prețului și de scumpirile care vin una după alta, nu știu cât vor putea să o mai ducă. Îmi pare să o spun, dar, din păcate, toată vina pică pe noi, pe retaileri, dar prețurile ne vin și nouă crescute de la furnizori. Astăzi mă uitam, astăzi am primit ofertă, cel mai ieftin lapte, pe care îl luam cu 3,5 lei, astăzi s-a făcut 4,8 lei (…), cea mai ieftină marcă de lapte, 1,5% grăsime, ambalat UHT, fără nicio explicație în spate, fără niciun anunț prealabil”,

a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentant al comercianților mici și mijlocii.

Întrebat ce alte produse vor avea creșteri de prețuri de la 1 octombrie, el a adăugat:

„Carnea de porc, deja am primit atenționare, undeva cu 5-7%, de la un furnizor de carne de porc. Uleiul crește de la săptămână la săptămână, ca să zic așa. Prețul la ulei cu mare greutate mai găsim crescut cu 2-3%. De la o livrare la alta vedem un 2-3% în plus”.

Feliciu Paraschiv spune că piața alimentară e foarte bulversată din cauza secetei, a importurilor din Ucraina și a incertitudinii privind nivelul de taxare pentru 2025.

„Piața e foarte bulversată. Acum, prețul la ulei dintr-odată e afectat de faptul că producția de floarea-soarelui a fost căzută la pământ. Pe de altă parte, vin niște importuri din Ucraina, care noi nu știm cât sunt de conforme. Uleiul din Ucraina nu știm cât de bun este, pentru că nu folosesc substanțele care se folosesc în Europa pentru tratarea dăunătorilor și aici avem riscul să primim un ulei care nu e conform, așa cum a fost și cu ouăle”,

a conchis Feliciu Paraschiv.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!