Închide

Cel mai mare proces împotriva temutei ’Ndrangheta începe în sudul Italiei

Avatar
cig, mafia, suit

Fotografie de petikadlec pe Pixabay

Justiția italiană este tot mai aproape să descâlcească ițele unuia dintre cele mai mari și complicate procese împotriva mafiei calabreze ’Ndrangheta, cea mai temută și mai violentă organizație criminală de acest fel din istoria recentă a țării. Procesul se află astăzi pe rolul instanței din Lamezia Terme, procurorii italieni sperând să convingă judecătorii în legătură cu legăturile dintre gruparea de crimă organizată, instituțiile de stat din regiune și mai multe personalități politice, legături care au constituit marele atu al mafioților.

Italia este pe cale să dea cea mai violentă lovitură din ultimii 30 de ani împotriva mafiei calabreze. Începând de astăzi, ’Ndrangheta, cea mai puternică dintre organizațiile criminale italiene, se află în banca acuzaților.

Prin fața judecătorilor din Lamezia Terme vor defila 355 inculpați, urmând să audieze peste 900 de martori. De asemenea, procesul va cuprinde relatările a 58 de martori denunțători și argumentele unei garnituri de sute de avocați, într-un proces deja istoric. Justiția italiană își propune să demonstreze cât de strânse sunt legăturile dintre lumea interlopă și instituțiile publice, atât locale, cât și naționale.

Cel mai recent proces de asemenea anvergură a avut loc la Palermo, ”maxi-procesul” împotriva Cosa Nostra de la sfârșitul anilor ’80.

În timpul audierilor de la Lamezia Terme, un orășel din centrul Calabriei, capii mafiei vor da ochii, după gratii, cu numeroși politicieni, inclusiv foști primari, foști consilieri regionali și chiar un fost parlamentar, cu mulți antreprenori locali și membri ai forțelor de ordine. Aceștia se vor confrunta cu o multitudine de acuzații, printre care constituire și participare la grupări de criminalitate organizată, șantaj, deținere ilegală de arme, camătă, trafic de droguri și tentativă de omucidere.

Nicola Gratteri, cel mai celebru magistrat italian

”Această anchetă este o piatră de temelie în cunoașterea ’Ndranghetei și a felului în care mafia calabreză s-a folosit de gulerele albe pentru a deține puterea”, a declarat Nicola Gratteri la sfârșitul anului trecut, în timpul unei audieri preliminare în Roma.

Cel mai faimos magistrat din Italia a condus ancheta care a s-a soldat cu arestarea a 334 de persoane în întreaga Peninsulă și în străinătate, într-o operațiune impresionantă petrecută la sfârșitul lunii decembrie 2019.

O parte importantă a operațiunii a avut loc în Alpii Italieni, în apropierea frontierei cu Elveția, la Ticino, unde au fost descoperite și descâlcite și fluxurile financiare către Elveția, unde se spălau sume uriașe de bani obținuți din activități criminale.

Ancheta procurorului s-a încheiat șase luni mai târziu, după o investigație care a vizat un total de 479 de persoane, toate legate direct sau indirect de clanul Mancuso, cea mai puternică familie mafiotă din regiunea Vibo Valentia din sudul Calabrei.

În ce privește durata procesului, Gratteri estimează că acesta nu se va putea încheia mai devreme de un an, deși instanța va lucra 6 zile din 7, audiind martori și citind conversații între personajele-cheie, care însumează peste 24.000 de ore de interceptări.

’Ndrangheta, conceptul de mafie dus la nivelul următor

Capul clanului trimis acum în judecată, Luigi Mancuso, se numără printre inculpații din procesul care începe miercuri.

Condamnat anterior la 19 ani de închisoare, el a fost eliberat în 2012. Clanul pe care îl conduce este implicat în traficul internațional de droguri și are o rețea care se întinde din Canada până în Australia și America Latină. Numele familiei sale apărea deja în procese încă de la începutul secolului trecut, în zorii existenței mafiei calabreze.

O sută de ani mai târziu, bărbatul de 60 de ani a dus ’Ndrangheta la un alt nivel. Antonio Nicaso, profesor universitar specializat în criminalitate organizată, spune că Mancuso a creat ”un sistem criminal integrat, în stare să colaboreze cu orice instituție și care a decis să stea la masa celor care contează”. A vrut și a reușit să creeze un centru de putere și de lobby fără cusur, alături de politicieni, forțe de ordine și antreprenori, care a devenit cu timpul autoritatea supremă a regiunii Vibo Valentia.

Cea mai cunoscută personalitate publică prinsă în rețeaua mafiei calabreze este fostul deputat și, ulterior, senator Giancarlo Pittelli, aflat și el în boxa acuzaților la procesul de miercuri.

Potrivit anchetatorilor citați de cotidianul Il Fatto Quotidiano, Pittelli a acționat ca o ”balama între două lumi” și i-ar fi permis lui Luigi Mancuso să dezvolte legături strânse ”cu circuitele bancare, cu companiile străine, cu universitățile și cu instituțiile publice”.

Fostul avocat a făcut parte din ”Forza Italia”, partidul lui Silvio Berlusconi.

”’Ndrangheta nu are ideologie politică. Susține și politicile de stânga, și politicile de dreapta, doar pentru a rămâne la putere. Cu niciun chip nu va fi vreodată în opoziție”, spune Antonio Nicaso.

Procesul va trebui să demonstreze cât de adânc este implantată această mafie în țesutul social și politic din Calabria. După ce a studiat aceste fenomene criminale timp de patruzeci de ani, profesorul Nicaso este încă marcat de amploarea rădăcinilor mafiei.

”Dar asta nu este o surpriză”, continuă el.

”O organizație devine mafie atunci când violența pe care o exercită este legitimată de putere, folosită pentru controlul social sau pentru influențarea alegerilor. Acesta nu este doar un fenomen criminal alcătuit din trupe de bărbați violenți, ci un sistem de putere care caută legitimitate. Iar asta înseamnă construirea de relații pe terenul instituțional, fără de care organizația s-ar sufoca.”

În cazul clanului Mancuso, aceste legături sunt atât de strânse, încât un locotenent colonel din cadrul Poliției locale i-a informat cu privire pașii făcuți și la progresul anchetei.

Acum, justiția intenționează să rupă aceste relații și pare mai aproape decât oricând să o facă

Pe lângă mărturiile zecilor de denunțători, judecătorii vor asculta depozițiile câtorva dintre fii și ale aghiotanților unora dintre șefii ’Ndranghetei. Importanța majoră care li se dă acestor depoziții reprezintă o promisiune făcută Calabriei că va putea ”renaște”, după ce această cea mai temută mafie italiană din lume va fi destructurată până la final.

Atâta doar că procesul de la Lamezia Terme judecă doar faptele clanului Mancuso, adică doar o parte din tot ceea ce înseamnă uriașa încrengătură creată de ’Ndrangheta.

”Drumul care urmează este încă foarte lung, dar nu putem să renunțăm, pentru că sunt mii de oameni care cred în noi. Nu îi putem dezamăgi”, a spus procurorul Nicola Gratteri în această dimineață, la intrarea în sala de judecată.

scroll to top