Închide

Cel mai mare zăcământ de gaz natural descoperit în Marea Neagră! Păcat că nu de noi…

Avatar
Platforma Maritima 1

Foto: The Times of Israel

Timp de citire: < 1 minut

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că Turcia a descoperit în Marea Neagră “cel mai mare” depozit de gaz natural “din istoria sa”, adăugând că speră să-l distribuie în 2023, potrivit AFP.

“Turcia a făcut cea mai mare descoperire de gaz natural din istoria sa în Marea Neagră”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Istanbul, precizând că aceste rezerve sunt estimate la 320 de miliarde de metri cubi.

Erdogan a precizat că descoperirea a fost făcută în perimetrul de explorare Tuna-1. Potrivit lui, primele indicii arată că “depozitul face parte dintr-o rezervă mult mai importantă”, fără a da alte detalii.

Preşedintele turc a afirmat că Turcia va accelera în următoarele luni căutările de hidrocarburi în Mediterana orientală, ignorând apelurile Uniunii Europene.

“Vom accelera operaţiunile noastre în Mediterana odată cu desfăşurarea la sfârşitul anului a navei de foraj Kanuni, care în prezent este în întreţinere”, a declarat Erdogan, adăugând că speră “la descoperiri asemănătoare” celei de vineri.

O altă navă de foraj maritim şi mai multe de cercetare seismică au fost deja trimise în zonele din Mediterana orientală disputate între Turcia, Grecia şi Cipru.

Acum două săptămâni, Ankara a trimis nava Oruç Reis, escortată de nave de război, într-o zonă revendicată de Grecia, declanşând o escaladă a tensiunilor.

Descoperirile în ultimii ani a unor depozite importante de gaze în Mediterana orientală a stârnit interesul ţărilor riverane. Ankara s-a simţit exclusă şi a intensificat forajele unilaterale, stârnind nemulţumirea vecinilor şi a Uniunii Europene.

scroll to top