Închide

Cel mai recent ajutor al Ungariei pentru vecinii ucraineni: 500 de litri de vin de împărtășanie

Avatar
worship, supper, celebration of holy communion

Fotografie de congerdesign pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Miklós Soltész, Secretarul de stat pentru Biserici și Relații Etnice din cabinetul premierului maghiar, Viktor Orbán, a trimis, la începutul acestei săptămâni, cel mai recent lot de ajutor din partea guvernului de la Budapesta pentru vecinii din Ucraina, țară devastată de războiul declanșat după invadarea țării de către Rusia. Transportul de 500 de litri de vin de împărtășanie a plecat din fața Bisericii Parohiale Poloneze din Budapesta, scrie Budapest Business Journal.

Publicația online Telex.hu notează că vinul, de înaltă calitate, utilizat așadar în scopuri liturgice, a fost donat de Arhiepiscopia de Eger și Veszprém, alături de Abația de Pannonhalma, fiind colectat de o organizație caritabilă catolică maghiară (”Caritas Catolica”). De transport se ocupă Ministerul Afacerilor Externe, care va duce vinul în Polonia, unde va fi preluat de filiala poloneză a aceleiași organizații caritabile catolice. În cele din urmă, va ajunge dincolo de graniță, la bisericile ucrainene.

Luând cuvântul la momentul festiv care a avut loc luni, Soltész a declarat că războiul din Ucraina a avut consecințe economice extrem grave și că, pe lângă alimente, îmbrăcăminte și medicamente, este cel puțin la fel de important să sprijinim bisericile cu mijloacele esențiale pentru practicarea credinței, așa cum este și vinul de împărtășanie.

Secretarul de stat a mai adăugat că:

”Trebuie să recunoaștem: ne aflăm într-o dispută cu prietenii noştri polonezi, pentru că noi în continuare nu suntem dispuşi să trimitem nici arme, nici militari în Ucraina, dar suntem gata pentru orice altă forme de cooperare prin care putem să ajutăm familiile, fie că e vorba despre cei care s-au refugiat din Transcarpatia în Ungaria, fie că e vorba despre cei blocaţi încă între granițele Ucrainei”.

La rândul său, directorul organizaţiei Caritas Catolica din Ungaria, Écsy Gabor, a declarat că, deşi vinul pentru împărtăşanie este un ajutor material, el serveşte mai cu seamă la însănătoşirea sufletului, pentru că

”… așa cum a spus și Papa Francisc, dacă nu am sărbători euharistia, atunci s-ar atrofia și viaţa noastră creştină, până la dispariție”.

Écsy a mai spus că organizaţia pe care o conduce îi ajută permanent pe refugiaţii din Ucraina şi trimite ajutoare și dincolo de graniță, în ţara atât de lovită de război.

scroll to top