Cele 3 variante ale autostrăzii Gdansk-Constanța | Moldova, dezamăgită. Niciuna nu o străbate


Autor:    -  
Viacarpatia
Traseul Via Carpatia la profil de autostradă

Timp de citire: 2 minute

Moldova şi-a făcut din nou speranţe deșarte în ceea ce priveşte autostrăzile. Deşi iniţial se vorbea despre faptul că autostrada, anunțată de americani, care va lega porturile Gdansk şi Constanţa va trece prin Ucraina şi apoi prin Moldova, de la nord-estul României până la Constanţa, în sud est, se pare că soluţia aleasă este complet diferită. 

Astfel, pe teritoriul României autostrada ar putea fi construită în una din următoarele trei variante, conform dcbusiness.ro:

Varianta A: Episcopia Bihor – Cluj Napoca – Câmpia Turzii – Teiuş – Coşlariu – Sighişoara – Braşov – Predeal – Ploieşti – Bucureşti – Feteşti – Constanţa. Străbaterea acestei variante ar dura 11 ore, conform estimărilor.

Varianta B: Curtici – Arad – Deva – Simeria – Alba Iulia – Coşlariu – Sighişoara – Braşov – Predeal – Ploieşti – Bucureşti – Feteşti – Constanţa. Această variantă ar putea fi străbătută în 10 ore şi 40 de minute.

Varianta C: Curtici – Arad – Timişoara – Caransebeş – Orşova – Turnu Severin – Craiova – Roşiori – Bucureşti – Feteşti – Constanţa. Aceasta ar fi cea mai scurtă variantă, străbaterea ei durând 10 ore şi 15 minute.

Toate cele trei propuneri pot fi consultate în fişa de proiect, de la pagina 76.

Unul dintre motivele pentru care trecerea autostrăzii prin Ucraina nu a fost considerată viabilă este că Ucraina nu este membru NATO, dar nu face parte nici din Iniţiativa celor Trei Mări. De asemenea, proiectul se bazează în mare parte pe îmbunătăţirea infrastructurii existente, aşa că trecerea autostrăzii prin Moldova era destul de dificilă, având în vedere că acolo nu există un astfel de proiect de infrastructură aproape de finalizare.

Între Gdansk și Constanța este o distanță de 2.150 de kilometri, care, în prezent, poate fi parcursă cu mașina în mai bine de 21 de ore.

Infrastructura precară a României face dificilă mutarea trupelor și echipamentelor americane de la nord la sud, iar existența unei autostrăzi și a unei căi ferate ar facilita acest proces.

În ultima perioadă, SUA au anunțat și alte investiții importante în România. Modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, care ar urma să fie transformată într-un hub al forțelor NATO, ocupă primul loc în bugetul Forțelor Aeriene SUA, pentru investiții în Europa în 2021: 130 de milioane de dolari.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!