Închide

Cele mai grele voci din BCE, la unison: orice discuție despre scăderea dobânzilor este prematură!

Avatar
ecb, european central bank, money

Sediul central al BCE din Frankfurt. Fotografie de alexanderjungmann pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), spaniolul Luis de Guindos, susține ferm că orice discuție despre reducerea costurilor îndatorării în următoarele câteva luni este adusă pe agenda publică mult prea devreme și invocă riscurile persistente în ceea ce privește un nou puseu de creștere a inflației. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru publicația economică slovenă Finance.

”Vom vedea cum evoluează lucrurile de la o lună la alta, dar abordarea noastră acum se concentrează pe menținerea ratelor dobânzilor la acest nivel suficient de mult pentru a ne atinge obiectivul. Orice discuție despre scăderea ratelor dobânzilor este în mod clar prematură”, a spus vicepreședintele BCE, într-un interviu publicat joi.

Declarațiile lui Luis de Guindos reiau opiniile similare ale președintelui Bundesbank, Joachim Nagel, la rândul său membru în Consiliul Guvernatorilor BCE, publicate miercuri.

Nagel a declarat, în cadrul unui eveniment desfășurat la Londra, că este mult prea devreme să vorbim despre reducerea ratelor dobânzilor BCE, întrucât inflația este o ”fiară extrem de lacomă” și greu de învins.

”Această discuție cu privire la momentul în care ratele dobânzilor pot fi reduse nu este de niciun ajutor, pentru că este mult, mult prea devreme. Inflația este o fiară lacomă, o fiară foarte lacomă. Când avem de învins o bestie atât de încăpățânată, noi trebuie să fim mai încăpățânați decât ea”, a spus Nagel, citat de Reuters.

Ultima sută de metri a luptei cu inflația va fi și cea mai dificilă dintre toate, a mai adăugat el.

Unii dintre membrii Consiliului Guvernatorilor BCE au început să speculeze, mai degrabă în cercuri neoficiale, că Banca ar putea lua în considerare relaxarea politicii monetare începând cu jumătatea anului 2024, însă Luis de Guindos spune că orice termen de acest fel este o speculație:

”Trebuie să fim prudenți și precauți, pentru că ne confruntăm cu anumite riscuri în ce privește perspectivele inflației în următoarele câteva luni. Vom continua să ne adaptăm abordarea, ședință după ședință, iar deciziile legate de dobânzi vor depinde întru totul depinzând de datele concrete aflate la dispoziția noastră”, a încheiat el.

Și FMI îi avertizează pe europeni: nu este momentul scăderii dobânzilor, lupta cu inflația nu a fost câștigată!

Banca Centrală Europeană şi alţi factori de decizie privind politicile monetare din Europa trebuie să menţină dobânzile la actualul nivel până când se asigură că inflaţia este sub control, în pofida creşterii economice reduse, potrivit unui raport publicat de Fondul Monetar Internaţional, care avertizează contra “celebrării premature” a încheierii luptei cu inflația.

Instituţia financiară internaţională susţine că ar putea fi și mai dureros costul subestimării persistenţei inflaţiei, iar rezultatul ar fi o altă rundă dureroasă de majorări de dobânzi, care ar putea afecta și mai sever economia.

Banca Centrală Europeană şi alte bănci centrale care nu fac parte din zona euro “au atins punctul maxim privind dobânzile, iar unele au început reducerea dobânzilor. Cu toate acestea, o abordare restrictivă prelungită încă este necesară pentru a ne asigura că inflaţia revină la ţintă”, se arată în raport.

În mod istoric, este nevoie în medie de trei ani pentru ca inflaţia să revină la un nivel mai scăzut, iar unele campanii anti-inflaţioniste durează chiar mai mult. În timp ce băncile centrale par să fi încheiat seria de majorări de dobânzi, eşecul îndeplinirii obiectivului şi revenirea la majorările de dobânzi ar putea costa un punct procentual din creşterea economică anuală, avertizează FMI.

Alfred Kammer, directorul Departamentului european al FMI, a atras atenţia asupra “celebrării premature”.

“Este mai puţin costisitor să înăspreşti mai mult politica monetară decât să o relaxezi prea mult. BCE, care la şedinţa din 26 octombrie a menţinut nemodificate dobânzile, pentru prima dată în ultimul an, se află într-o situaţie bună”, a apreciat oficialul FMI.

scroll to top