Închide

Cele mai importante modificări aduse de legea educației naționale în noul an școlar

Avatar
Copii Elevi Plictisiti La Scoala

Foto: Victoria Prooday

Timp de citire: 2 minute

Aproape trei milioane de elevi încep un nou an școlar, diferit. Sunt reguli noi stabilite prin noua lege a educației naționale care a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. De la examene în premieră, la confiscarea telefonului mobil, dacă e folosit în timpul orelor. În plus, exmatricularea este posibilă din nou. În schimb, noul an școlar nu aduce actualizarea tuturor programelor școlare și nici manuale noi pentru toți elevii.

Cea mai importantă modificare din noua lege a educației naționale este felul în care se va face admiterea la liceu, potrivit TVR.

Pe lângă evaluarea națională, apare “admiterea paralelă”, cu examen. Acesta este prevăzut pentru maximum jumătate din numărul de locuri, iar elevii care intră acum în clasa a V-a vor fi primii care vor intra la liceu după noile reguli.

Sunt schimbări și la bacalaureat, dar pentru cei care vor susține acest examen abia în 2029. Vor fi două probe de competențe în limbi străine, nu una ca până acum. Apare și o probă complementară, adică din profilul opus.

Tot la bacalaureat, religia va putea fi aleasă ca disciplină opțională, de elevii de la profilul uman.

De anul acesta, prin noua lege a educației naționale, revine posibilitatea exmatriculării. Măsura se poate aplica în cazul elevilor cu comportament violent. De asemenea, adio telefoane la ore! Profesorii din învățământul primar și cel gimnazial le pot confisca. La licee, decizia de interzicere a telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.

Noul an școlar aduce și reguli noi pentru acordarea burselor. În cazul burselor de merit, vor fi recompensați pentru performanța lor primii 30% dintre elevii unei clase și toți cei care au peste 9,50. Adică poate primi bursa de merit și un elev cu media generală 6.00, dacă este în primii 30% din clasa lui.

Un alt aspect important, de data aceasta pentru profesori, este că meditațiile cu elevii de la clasă vor fi considerate abatere disciplinară. Sancțiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă.

Anul școlar se va încheia pe 21 iunie 2024. Pentru al doilea an consecutiv discutăm de structura pe module, însă rămâne de văzut dacă această formă de împărțire a săptămânilor de cursuri și a vacanțelor se va aplica și din anul școlar 2024-2025.

Anul viitor, evaluarea națională este programată în perioada 25 – 28 iunie. Iar probele scrise ale examenului de bacalaureat vor fi susținute în perioada 1 – 5 iulie 2024.

scroll to top