Închide

Cercetătorii din Letonia au dezvoltat un dispozitiv care ajută la depistarea precoce a melanomului

Avatar
cancer, newspaper, word

Fotografie de PDPics pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele și, deși ratele de supraviețuire s-au îmbunătățit în ultimii ani, diagnosticarea târzie și întârzierile în tratament rămân provocări cheie, potrivit Euronews.

Cazurile de cancer sunt în creștere în Europa. Conform datelor UE, aproximativ 4% din toate diagnosticele noi de cancer în 2020 au fost melanom, a șasea cea mai frecventă formă de cancer.

Barierele în calea depistării timpurii – pacienții care se prezintă târziu, întârzierile în consultarea pacienților și accesul limitat la programările la dermatologie – reprezintă o preocupare, în special în țările în care căile de asistență medicală publică se bazează pe faptul că medicii generaliști triază pacienții înainte de trimitere.

Experții medicali susțin că diagnosticarea precoce este esențială pentru o mai bună gestionare a cancerului de piele.

Cu ajutorul fondurilor UE, Bdetect, o întreprindere nou înființată în domeniul echipamentelor medicale, a lansat un dispozitiv portabil de depistare precoce, bazat pe o tehnologie dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Letonia.

Tehnologia utilizează lumini colorate diferite pentru a determina dacă o leziune cutanată este malignă sau benignă și urmărește să simplifice detectarea cancerului de piele. Dispozitivul portabil, fără fir, permite medicilor de familie să efectueze teste rapide de rutină în cabinetele lor, cu un simplu clic pe un buton.

Emīlija Vija Ploriņa, cercetătoare și doctorandă la Institutul de Fizică Atomică și Spectroscopie al Universității din Letonia, a declarat pentru Euronews că rata de supraviețuire pentru stadiul final al melanomului este de mai puțin de cinci procente, în timp ce în primul stadiu este de aproape 100%.

Ce este melanomul cutanat?

Melanoamele apar atunci când celulele cutanate responsabile de producerea pigmenților care dau culoarea pielii se răspândesc în alte părți ale pielii. Deși cauza exactă a melanomului este neclară, majoritatea melanoamelor se formează în urma supraexpunerii la razele ultraviolete (UV).

Soarele sau sursele artificiale de lumină solară, cum ar fi aparatele de bronzat, emit raze UV, însă melanoamele pot apărea și pe părți ale corpului care nu sunt de obicei expuse la soare.

Persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt mai predispuse să se ardă din cauza supraexpunerii la razele UV și, prin urmare, prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanoame în comparație cu persoanele cu tonuri mai închise ale pielii. Danemarca, Țările de Jos și Suedia înregistrează cele mai multe cazuri de melanom din UE.

Cum detectează tehnologia melanomul?

Tehnologia a fost concepută pentru a reduce timpii de așteptare și costurile, pentru a produce rezultate mai rapide și pentru a îmbunătăți rezultatele pentru pacienți în comparație cu metodele tradiționale de screening.

Dr. Ilze Ļihačova, cercetător principal la Institutul de Fizică Atomică și Spectroscopie de la Universitatea din Letonia, a explicat pentru Euronews cum funcționează tehnologia.

“Luminile roșii, galbene sau albastre se reflectă în mod diferit, deoarece în piele există sânge și melanină, cromofori diferiți, care ne dau informații diferite”, a spus ea.

Dispozitivul folosește lumina LED pentru a penetra pielea până la cinci milimetri adâncime. Apoi face o fotografie și trimite imaginea către un sistem cloud securizat pentru a fi analizată cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială, iar rezultatele sunt generate în câteva secunde.

“Obținem aceste valori crescute, care sunt roșii și galbene, care ne arată că melanomul se dezvoltă în această leziune”, a demonstrat Vija Ploriņa în timp ce analiza o imagine a unei alunițe maligne pe sistemul cloud.

Pentru voluntarul de cercetare Valts, care a fost sfătuit să facă controale anuale la dermatolog, acest avans reprezintă un mare câștig de timp: “În cazul în care sunt îngrijorat de o anumită aluniță eu însumi, atunci pot afla rapid dacă nu ar trebui să mă îngrijorez sau dacă ar trebui să mă duc și să solicit o consultație la (medicul) dermatolog.”

La Universitatea Tehnică din Riga, cercetătorii au dezvoltat hardware-ul și tehnicile de procesare. Dispozitivul a fost testat acum pe peste 4.000 de leziuni, la un nivel ridicat de precizie.

Bugetul total al acestui proiect a fost de puțin peste 645.000 de euro. Optzeci și cinci la sută a fost asigurat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Guvernul leton a contribuit cu 7,5 % din buget, iar restul a fost acoperit de Universitatea din Letonia și de Universitatea Tehnică din Riga.

Potrivit Dr. Dmitrijs Bļizņuks, cercetător principal și profesor asociat la Institutul de Sisteme Informatice Aplicate din Riga, tehnologia este comparabilă cu metodele tradiționale de screening: “Pentru pacientul cu risc, dermatologii aleg partea de piele, practic o taie și o studiază la microscop, iar apoi obțin rezultatul final.

“Am comparat rezultatele obținute prin metoda tradițională cu cele obținute prin metoda noastră și am descoperit că 95% din toate melanoamele pot fi detectate cu dispozitivul nostru”.

Privind în viitor, se speră că tehnologia va fi folosită pentru a detecta și alte tipuri de cancer și boli rare, ajutând la salvarea mai multor vieți.

scroll to top