Închide

Cererea mondială de petrol, gaze și cărbune va atinge vârful până în 2030, spune AIE

Avatar
oil production platform, colossus, technology

Fotografie de MICHOFF pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cererea mondială de petrol, gaze și cărbune va atinge un nivel maxim până în 2030, pe măsură ce tot mai multe mașini electrice ajung pe șosele, iar economia Chinei crește mai lent și se orientează către o energie mai curată, a declarat Agenția Internațională pentru Energie, subminând astfel rațiunea pentru orice creștere a investițiilor din aceste sectoare.

Raportul AIE, care oferă consultanță țărilor industrializate, contrastează cu punctul de vedere al grupului de producători de petrol, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care consideră că cererea de petrol va crește mult după 2030 și solicită noi investiții de mii de miliarde de dolari în sectorul petrolier.

În raportul său anual World Energy Outlook, publicat marți, AIE a declarat că, în scenariul său bazat pe politicile actuale ale guvernelor, sunt vizibile în acest deceniu vârfuri ale cererii de combustibili fosili, pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.

“Tranziția către energia curată are loc în întreaga lume și este de neoprit. Nu este o chestiune de “dacă”, ci doar de “cât de curând” – și cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru noi toți”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, conform Reuters.

“Guvernele, companiile și investitorii trebuie să susțină tranziția la energia curată, în loc să o împiedice”, a mai declarat Birol.

Cu toate acestea, AIE a mai spus că, în situația actuală, cererea de combustibili fosili va rămâne mult prea mare pentru a menține la îndemână obiectivul Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius.

“Acest lucru riscă nu numai să agraveze impactul climatic după un an de căldură record, ci și să submineze securitatea sistemului energetic, care a fost construit pentru o lume mai rece, cu mai puține fenomene meteorologice extreme”, a precizat agenția într-un comunicat.

Până în 2030, AIE se așteaptă ca în întreaga lume să circule de aproape 10 ori mai multe mașini electrice și a citat politicile de sprijinire a energiei curate pe piețele cheie ca fiind o greutate asupra cererii viitoare de combustibili fosili.

De exemplu, AIE se așteaptă acum ca 50% din noile înmatriculări de mașini în SUA să fie electrice în 2030, față de 12% în perspectivele sale de acum doi ani, în mare parte ca urmare a Legii americane de reducere a inflației.

AIE consideră, de asemenea, că rolul Chinei ca sursă cheie de creștere a cererii de energie se schimbă.

În timp ce în ultimul deceniu China a reprezentat aproape două treimi din creșterea consumului de petrol la nivel mondial, impulsul din spatele creșterii sale economice este în scădere, iar țara este un “centru energetic curat”, se arată în raport, adăugând că mai mult de jumătate din vânzările globale de vehicule electrice în 2022 au fost în China.

AIE a declarat că cheia unei tranziții ordonate este creșterea investițiilor în toate aspectele unui sistem energetic curat, mai degrabă decât în combustibili fosili.

“Sfârșitul erei de creștere pentru combustibilii fosili nu înseamnă sfârșitul investițiilor în combustibilii fosili, dar subminează raționamentul pentru orice creștere a cheltuielilor”, se arată în raportul AIE.

Un raport al OPEC de la începutul acestei luni arată că apelurile pentru oprirea investițiilor în noi proiecte petroliere sunt “greșite” și “ar putea duce la haos energetic și economic”.

scroll to top