Închide

Islanda, paralizată marți de grevă și proteste inedite, la care participă inclusiv șefa guvernului

Avatar
1693991554 Sonja I Gongu 2

Sonja Ýr Þorbergsdóttir, președinta principalei confederații sindicale din Islanda, BSRB, organizatoare a grevei de o zi a femeilor. Sursa foto: BSRB.is.

Timp de citire: 2 minute

Zeci de mii de femei islandeze sunt în grevă generală pe toată durata zilei de marți, printre protestatare numărându-se chiar și prim-ministra țării, Katrín Jakobsdóttir, anunță presa internațională, citând presa de la Reykjavík.

Marți este ”Kvennafrí”, adică ziua liberă a femeilor, stabilită ca atare în semn de protest față de diferența de remunerare între femei și bărbați și față de violența pe motive de gen, scrie BBC. Este prima grevă generală de o zi organizată de femei de la celebrele proteste din 1975, care au dat tonul uneia dintre cele mai spectaculoase mișcări de emancipare a femeilor din secolul trecut.

Domeniile de activitate în care femeile reprezintă majoritatea forței de muncă, precum sistemul de sănătate și cel de învățământ, sunt afectate în mod special de această grevă.

La acțiune participă atât femeile, cât și persoanele care se identifică drept non-binare, indiferent dacă prestează muncă remunerată sau voluntară, inclusiv treburi casnice.

”Nu voi lucra deloc în această zi. De altfel, mă aștept ca toate femeile din cabinet să facă la fel pe toată durata zilei”, a declarat șefa guvernului islandez, Katrín Jakobsdóttir, pentru unul dintre principalele ziare islandeze, Morgunblaðið.

De altfel, deși ședințele regulate de guvern sunt organizate marțea, săptămâna aceasta se va face o excepție, iar reuniunea cabinetului a fost amânată pentru miercuri.

Mai mult, șefa Executivului de la Reykjavík spune că marți mașina de serviciu ar trebui să fie condusă de o șoferiță, care însă participă și ea la grevă.

Manifestările vor culmina cu o întâlnire a femeilor pe legendarul deal Arnarhóll din centrul capitalei islandeze, la ora locală 14:00, unde și-au anunțat participarea majoritatea femeilor care fac parte din cabinet.

Katrín Jakobsdóttir a mai declarat că guvernul său analizează modul în care profesiile dominate de femei sunt evaluate și remunerate, în comparație cu domeniile dominate în mod tradițional de bărbați. Potrivit Uniunii Profesorilor din Islanda, femeile reprezintă majoritatea cadrelor didactice la fiecare nivel al sistemului educațional, culminând cu o proporție de 94% în sistemul preșcolar. De asemenea, aproximativ 80% dintre angajații Spitalului Universitar Național din Islanda, cel mai mare din țară, sunt femei.

Islanda, campioană mondială la egalitatea de gen

Islanda a fost desemnată cea mai performantă țară din lume în ceea ce privește egalitatea de gen de către Forumul Economic Mondial (WEF) vreme de 14 ani la rând. Totuși, scorul țării în această privință nu este maxim, WEF atribuindu-i un scor general de 91,2%.

Punctul de inflexiune în privința politicii de gen din Islanda a fost anul 1975, când aproximativ 90% din forța de muncă feminină din Islanda a intrat într-o grevă generală, încercând să sublinieze importanța femeilor pentru economie. Greva a determinat parlamentul țării să adopte o lege pentru egalitarea remunerării între femei și bărbați încă din anul următor.

Fosta președintă islandeză Vigdís Finnbogadóttir declara în 2015, într-un interviu pentru BBC, că greva din 1975 a fost ”primul pas pentru emanciparea femeilor în Islanda”, deschizând calea pentru participarea deplină a femeilor la viața politică și economică a țării și fiind prima condiție pentru ca, puțini ani mai târziu, ea să devină prima femeie aleasă în mod democratic șef de stat în întreaga lume, în 1980.

scroll to top