CFA România: 2 din 3 analiști economici spun că prețurile din imobiliare sunt supraevaluate
52% dintre participanții la sondajul lunar realizat de Asociația CFA România anticipează o stabilitate a prețurilor de pe piața imobiliară, în timp ce 43% se așteaptă la o scădere în următoarele 12 luni, potrivit unui comunicat al asociației. De asemenea, 62% consideră ca prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 33% că sunt corect evaluate. Dacă privim comparativ cu luna trecută, ar putea părea că mini-criza de pe piața imobiliară se va încheia înainte de a fi început cu adevărat.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidențiale în oraşe, 60% dintre participaţii la sondajul de luna trecută – deci semnificativ mai mult decât cei 43% din luna curentă – anticipau o scădere în următoarele 12 luni, iar 80% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, față de abia 62% acum.
Potrivit analizei CFA România, Indicatorul de Încredere Macroeconomică pe care asociația îl compilează lunar a crescut în luna februarie (cu 9,9 puncte), la valoarea de 53,2 puncte. Această situație s-a datorat, pe de o parte, majorării cu 9,1 puncte a componentei de condiții curente, iar pe de altă parte, creșterii, cu 10,2 puncte a componentei de anticipații.
”Pe fondul știrilor pozitive de reducere a prețurilor diverselor tipuri de energie și a revizuirii în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică, atât în economiile dezvoltate, cât și în țările emergente, Indicatorul de Încredere al CFA România și-a continuat creșterea. În luna februarie, Indicatorul a marcat o creștere semnificativă a ambelor sale componente. Un alt impact al scăderii prețurilor energiei este reducerea anticipațiilor inflaționiste la minimul ultimelor 10 luni”, explică Adrian Codîrlașu, președintele CFA România.
Așadar, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a redus în continuare, ajungând la o valoare medie de 8,62%. În ultima lună a anului trecut, analiștii se bizuiau încă pe o inflație cu două cifre la finalul acestui an (10,2%), pentru ca în ianuarie anticipațiile lor să se diminueze cu circa 1 punct procentual (9,18%).
Pentru cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.
În privința deficitului bugetului de stat, anticipațiile pentru acest an arată o valoare medie de până la 5,1%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB-ului real a crescut fata de luna precedentă, la 2,4%, de la 1,9% în luna precedentă.
Datoria publică raportată la PIB este anticipată să se majoreze la un îngrijorător procent de 57% în următoarele 12 luni, același nivel pe care analiștii în estimaseră și în luna anterioară.