Închide

Chaturile WhatsApp sunt private sau “private”?

Whatsapp Securitate 1170x658

Foto: Playtech.ro

Timp de citire: 3 minute

WhatsApp a fost considerat în mod regulat ca una dintre aplicațiile de mesagerie mai sigure, datorită oferirii serviciului de criptare end-to-end în chaturile sale. Acum, totuși, Narcotics Control Bureau în contextul industriei cinematografice din Bollywood, a ridicat o problemă care era puțin probabil să fie legată în vreun fel de moartea actorului Sushant Singh Rajput – confidențialitatea online.

Având în vedere modul în care BCN a reușit să recupereze mesajele șterse vechi, care erau, de asemenea, aparent criptate de la un capăt la altul, acest lucru a ridicat întrebări cu privire la cât de sigure sunt conversațiile WhatsApp și cu ce riscuri de confidențialitate te confrunți, chiar și după promisiunea de criptare a WhatsApp, notează Playtech.

În timp ce WhatsApp vă oferă opțiunea de a șterge un mesaj pentru totdeauna, se întâmplă ca mesajele în cauză să nu fie, de fapt, șterse în întregime pentru totdeauna de pretutindeni. Potrivit rapoartelor, WhatsApp păstrează un jurnal al conversațiilor tale la nivel local pe dispozitivul tău, care funcționează ca o „urmă criminalistică” pentru înregistrarea datelor, potrivit furnizorului de servicii de securitate cibernetică, McAfee.

Acest jurnal este exploatat în mod regulat de numeroase aplicații terțe, care îți oferă o modalitate de a vedea mesajele șterse.

Se pare că acest jurnal nu este criptat și că acesta reprezintă un defect de securitate care poate fi exploatat de instrumentele spyware rău intenționate. Anul trecut, instrumentul israelian „Pegasus” de spionaj cibernetic a făcut ravagii în telefoanele oamenilor, încălcând confidențialitatea și urmărind toate conversațiile WhatsApp.

Unul dintre factorii care au permis Pegasus să aplice o astfel de încălcare este faptul că criptarea de la capăt la capăt a WhatsApp funcționează între momentul în care este trimis un mesaj și când este primit. Acest lucru îți protejează conversațiile de a fi interceptate în tranzit – cu alte cuvinte, chaturile tale nu pot fi atinse. Cu toate acestea, odată ce dispozitivele sursă sunt corupte, există mari șanse ca mesajul tău să fie citit.

În întreaga lume, numeroase agenții de investigații și organisme juridice au fost prinse că folosesc astfel de tactici nedezvăluite. În mâinile greșite, acest lucru se poate dovedi catastrofal pentru confidențialitatea utilizatorilor. De asemenea, este important să reții că niciun serviciu de mesagerie, chiar și venerabilul Signal, nu ar putea fi complet hacked. În cazul WhatsApp, popularitatea sa masivă îl face o țintă și mai mare pentru instrumentele spyware.

În calitate de utilizator, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să implementezi protocolul general de “igienă” cibernetică. Așadar, nu da clic pe niciun link necunoscut, despre care nu ești 100% sigur. Chiar dacă primești un link aleatoriu de la un contact familiar, încearcă să verifici mai întâi de ce ți s-a trimis linkul respectiv. Acesta este primul pas pentru a te asigura că nu descarci accidental instrumente rău intenționate, cum ar fi spyware, pe telefon.

De asemenea, poți activa notificările de securitate pe telefon. Aceasta este o funcție WhatsApp pe care o poți activa accesând Security din „Cont”, din setări.

Utilizarea acestei funcții îți permite să verifici dacă conversația ta cu persoana de contact este criptată și vei fi informat, de asemenea, în cazul în care numărul legat al contactului sau dispozitivul se schimbă. Acest lucru îți poate permite, în esență, să afli în mod preventiv dacă este posibil ca contul WhatsApp al contactului tău să fi fost compromis.

De asemenea, ar trebui să activezi autentificarea cu doi factori, care va solicita un cod de verificare suplimentar atunci când contul tău WhatsApp este configurat. În plus, adaugă autentificare biometrică pentru a restricționa accesul direct la mesajele tale de către aplicații terțe. Dincolo de aceasta, configurează-ți profilul ca un cont privat și, ca bună practică generală, evită partajarea oricăror informații care ar putea reveni ulterior pentru a te compromite.

Într-o declarație emisă de un purtător de cuvânt WhatsApp, compania a spus că „WhatsApp vă protejează mesajele cu criptare end-to-end, astfel încât numai dumneavoastră și persoana cu care comunicați să puteți citi ceea ce este trimis și nimeni între ele nu îl poate accesa, nici măcar WhatsApp.

Este important să ne amintim că oamenii se înscriu pe WhatsApp folosind doar un număr de telefon, iar WhatsApp nu are acces la conținutul mesajului. WhatsApp urmează îndrumările oferite de producătorii de sisteme de operare pentru stocarea pe dispozitiv și încurajăm oamenii să profite de toate caracteristicile de securitate oferite de sistemele de operare, cum ar fi parole puternice sau ID-uri biometrice, pentru a împiedica terții să acceseze conținutul stocat pe dispozitiv”.

scroll to top