Închide

China nu se dezminte: solzii de pangolin sunt încă intens folosiți la producția de medicamente

Avatar
Manis Crassicaudata

Pangolinul indian (Manis crassicaudata).

Guvernul chinez a interzis utilizarea solzilor de pangolin în industria farmaceutică sau în medicina tradițională chinezească, iar trei specii de pangolin (pangolinul chinezesc – Manis pentadactyla, pangolinul Sunda – Manis javanica și pangolinul indian – Manis crassicaudata) au fost trecute pe lista speciilor care beneficiază de cea mai înaltă protecție, încă din luna iunie. Chiar și așa, în China solzii pangolinilor sunt utilizați încă pe scară largă, potrivit unui recent raport al Agenției de Investigare a Mediului (Environmental Investigation Agency – EIA).

Solzii care compun ”armura” keratinizată a pangolinilor sunt utilizați în medicamente și tratamente realizate de companii chinezești. Opt medicamente prezente în farmacopeea chinezească publicată în acest an conțin substanțe extrase din solzi de pangolin, potrivit raportului EIA. Raportul mai arată că 56 de companii chinezești produc și promovează activ 64 de medicamente care conțin solzi de pangolin și că alte 165 de companii și 713 spitale sunt autorizate în prezent să fabrice și să vândă aceste produse.

O companie care vinde medicamente pe bază de pangolin este China Beijing Tong Ren Tang Group Co. Ltd., cea mai mare companie farmaceutică de medicină tradițională chinezească din țară, cu subsidiare în multe alte părți ale lumii, printre acționarii căreia se regăsesc chiar mari fonduri de investiții europene și americane, se arată în raport.

Multe dintre aceste produse pe bază de pangolin sunt disponibile pentru vânzare pe site-urile web ale diferitelor companii, precum și pe platformele de comerț electronic, printre care și eBay, potrivit raportului.

”Aceasta este o dovadă suplimentară a faptului că China își menține acest tip de piață în legalitate, iar companiile farmaceutice sunt lăsate să vândă aceste produse. Comercializarea lor nu a fost niciodată interzisă”, a declarat Chris Hamley, unul dintre autorii raportului EIA pentru publicația Mongabay.

Tratamente pe bază de pangolin, decontate de stat

Raportul EIA sugerează, de asemenea, că schema națională de asigurări a Chinei continuă să deconteze medicamentele pe bază de solzi de pangolin, în ciuda unei comunicări din 2019 a guvernului chinez, care dădea garanții că asigurările vor înceta să acopere aceste tratamente.

”Dacă yinpianul – adică solzii semi-procesați – a fost scos din lista tratamentelor acoperite de asigurări, alte cinci medicamente care conțin solzi de pangolin sunt încă pe listă”, a spus Hamley. ”Patru dintre acestea au rămas pe lista care fusese publicată în 2017, iar unul nou a fost adăugată tocmai în 2019. Este taman pe dos față de cum ar fi trebuit și cum se promisese, ceea ce arată că guvernul chinez susține în mod limpede utilizarea solzilor de pangolin și stimulează cererea de astfel de produse prin decontarea efectivă a consumului de medicamente tradiționale chinezești.”

De cealaltă parte, China Biodiversity Conservation and Green Development Foundation (CBCGDF), o organizație nonprofit care a contribuit la introducerea măsurilor de protecție pentru pangolinii din China, spune că eliminarea yinpianului din lista de decontări a sistemului de asigurări a fost una dintre deciziile pozitive luate de guvern.

”Acesta a fost un mare progres, deoarece dă o lovitură puternică pieței solzilor de pangolin, care este acum extrem de limitată, aproape anihilată, de această decizie recent anunțată privind scoaterea medicamentelor pe bază de yinpian de pe lista produselor decontate”, a declarat Mongabay Cyan Wang, coordonatorul internațional al CBCGDF.

Ea a adăugat că autoritatea națională pentru asigurări de sănătate a lansat noi măsuri provizorii care vor impune restricții suplimentare asupra medicamentelor pe bază de solzi de pangolin, interzicând orice medicamente care conțin părți ale faunei sălbatice rare sau pe cale de dispariție, categorie în care intră și cele mai multe specii de pangolin.

Reguli făcute ca să fie încălcate

Companiile farmaceutice și spitalele care doresc să producă medicamente pe bază de pangolin pot obține solzi numai din stocurile înregistrate de guvern, a spus Hamley. Deși există unele reglementări cu privire la modul în care sunt gestionate aceste stocuri, originea legală nu trebuie verificată, conform raportului EIA.

”Guvernul chinez susține că sistemul său de trasabilitate a produselor provenite din fauna sălbatică asigură că solzii de pangolin utilizați în medicamentele aprobate provin doar din depozite vechi verificate, dar există o nepotrivire între disponibilitate și cerere”, se arată în raport. ”Lipsit de trasabilitate și transparență, sistemul de reglementare prezintă nenumărate portițe de eludare, în așa fel încât pe piață pot apărea cantități practic nelimitate de solzi de pangolin de proveniență ilegală, din toată Asia și Africa”, susține EIA.

Solzi De Pangolin
Solzi prețioși de pangolin confiscați în orașul filipinez Cagayan de Oro în 2017, dintr-un transport care se îndrepta către Guangdong, China. Foto: TRAFFIC / Mongabay.

De cealaltă parte, Wang spune că actualul sistem de gestionare a stocurilor are lacunele și capcanele sale, dar că solzii de pangolin proveniți ilegal ar putea fi eliminați prin eforturi mai stricte de înregistrare, teste ADN și sancțiuni mai dure pentru cei implicați în comerțul ilegal.

Toate cele opt specii cunoscute de pangolini sunt protejate în Anexa I a CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică), care interzice comerțul, cu excepția unor circumstanțe excepționale, dar acest regulament nu interzice comerțul intern în interiorul Chinei.

Un raport recent al Centrului pentru Apărare Avansată (C4ADS) din Washington, D.C., a constatat o creștere în ritm rapid a comerțului internațional cu pangolini. Între 2015 și 2019, potrivit raportului, au fost confiscate 253 de tone de solzi de pangolin, iar cantitatea anuală de solzi de pangolin confiscată a crescut cu aproape 400%.

În timp ce raportul EIA sugerează că în China comerțul cu pangolini continuă neabătut și că orice măsuri de reglementare au fost până acum ineficiente, echipa de la CBCGDF spune că s-au înregistrat progrese majore în conservarea pangolinului în China.

”Suntem pe deplin convinși că, la nivel global, comerțul de contrabandă cu pangolini va întâmpina un piedici decisive, majore, și urmează să scadă considerabil în perioada următoare. Faptele vor dovedi că estimarea noastră este rezonabilă și corectă”, a mai spus Wang.

scroll to top