China prezintă un plan de stimulare a consumului, pe măsură ce se resimt tarifele impuse de Trump

,
Autor:    -  
chinese flag, flutter, china
Fotografie de SW1994 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

China a anunțat un amplu „plan de acțiune special” pentru promovarea cheltuielilor interne, într-un efort de a contracara impactul economic al tarifelor impuse de președintele american Donald Trump, potrivit CNN.

Inițiativa, anunțată duminică de agenția oficială de presă Xinhua, este ambițioasă, dar săracă în detalii. Ea acoperă totul, de la creșterea veniturilor populației până la instituirea unui sistem de subvenționare a îngrijirii copiilor și extinderea programului „cash-for-clunkers” pentru comerțul cu bunuri vechi, cum ar fi mașini și electronice.

Planul se bazează pe promisiunea premierului Li Qiang din timpul unei reuniuni politice majore de la începutul acestei luni de a se asigura că „nava gigantică a economiei chineze” va „naviga cu fermitate spre viitor”.

El a stabilit un obiectiv ambițios de creștere de „aproximativ 5%” pentru acest an. Acest lucru ar fi posibil numai prin creșterea cheltuielilor, pentru a se asigura că China nu trebuie să se bazeze pe exporturi pentru a-și alimenta economia vastă, dar în încetinire.

La o conferință de presă organizată luni pentru a răspunde întrebărilor privind planul, Li Chunlin, director adjunct al Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă, principala agenție de planificare, a recunoscut că încrederea consumatorilor rămâne scăzută.

„Mai sunt încă multe de făcut pentru a stimula consumul, a extinde cererea internă și a satisface mai bine nevoile oamenilor pentru o viață mai bună”,

a spus el.

Pe lângă încrederea scăzută a consumatorilor, China se confruntă cu probleme economice, cum ar fi o perspectivă incertă a ocupării forței de muncă și o scădere prelungită a sectorului imobiliar. Pe plan internațional, China este, de asemenea, presată de Statele Unite, care intensifică războiul comercial împotriva Chinei.

Trump a dublat tarifele pentru toate importurile chineze la 20% începând din această lună. Ca răspuns, China a anunțat o nouă rundă de tarife de retorsiune, care vizează importurile de produse agricole din SUA, care a intrat în vigoare săptămâna trecută.

Luni, cifrele oficiale ale Biroului Național de Statistică (NBS) au arătat că vânzările cu amănuntul, o măsură a consumului, au crescut cu 4,0% în perioada ianuarie-februarie. Aceasta a fost ușor mai rapidă decât creșterea de 3,7% raportată în decembrie și a îndeplinit așteptările unui grup de economiști intervievați de Reuters.

„Economia Chinei a avut un început decent de an, probabil determinată de stimulentele fiscale”,

a scris Zichun Huang, economist la Capital Economics, într-o notă de cercetare de luni.

„Ne așteptăm ca redresarea să continue în următoarele luni, dar având în vedere vânturile potrivnice mai ample care apasă asupra economiei Chinei, nu ne așteptăm ca orice îmbunătățire pe termen scurt să fie susținută pentru mult timp”.

Țara s-a confruntat cu problema persistentă a deflației, care îi stimulează puțin pe oameni să cheltuiască, deoarece se așteaptă ca prețurile să scadă mai mult în viitor. Acest lucru tinde să tragă în jos consumul, care este o componentă importantă a creșterii economice.

Săptămâna trecută, NBS a declarat că indicele prețurilor de consum (IPC) din China, un punct de referință pentru măsurarea inflației, a scăzut cu 0,7% în februarie față de anul precedent. Acesta a fost cel mai scăzut nivel al indicelui în mai mult de un an.

În ceea ce privește producția industrială, care măsoară producția unor industrii precum industria prelucrătoare și minieră, NBS a declarat luni că aceasta a crescut cu 5,9% în primele două luni ale anului, ușor peste estimările Reuters de creștere cu 5,3%. NBS anunță datele pentru lunile ianuarie și februarie combinate, pentru a ține cont de impactul vacanței de Anul Nou Lunar, care poate începe în oricare dintre luni.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!