Închide

Chisăliță, AEI: Gazele înmagazinate nu sunt soluția miraculoasă care să înlocuiască importurile

Avatar

Sursa foto: Transgaz SA.

Timp de citire: < 1 minut

Deși România are depozitele de gaze aproape pline, ajungând luni dimineața la un grad de umplere de peste 97%, Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), apreciază că gazele înmagazinate pe care le are România în depozite nu sunt suficiente pentru a acoperi cu totul importurile necesare în vârfurile de consum din iarnă.

”Trebuie să fim atenţi şi să ne debarasăm un pic de mitul înmagazinării gazelor naturale. În ultima vreme, depozitele de gaze ni se prezintă ca fiind soluţia miraculoasă care poate să înlocuiască gazele din import. Din păcate, nu există această posibilitate, nici la nivelul României, nici al Uniunii Europene”, a spus el, la evenimentul ”Forumul Gazelor Naturale”, organizat de publicaţia Financial Intelligence, citat de Economica.net.

Chisăliţă a menționat că depozitele au fost construite mai mult din perspective comerciale şi tehnologice şi mai puţin din punctul de vedere al asigurării securităţii.

”Practic, ele nu au fost gândite niciodată să fie capabile să asigure 100% importuri. Este un element pozitiv că avem multe gaze în depozite, dar nu vom putea înlocui toată cantitatea de gaze care ar fi necesară în vârfuri de consum şi care anii trecuţi venea din import din Federaţia Rusă”, a explicat preşedintele AEI.

Potrivit datelor Transgaz, luni dimineața România a depăşit pragul de 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, ceea ce corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cantitatea reprezintă cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite.

Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie.

scroll to top