Christine Lagarde: Modelul economic “just-in-time” devine o problemă pentru Europa
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că natura globalizată a economiei zonei euro o face extrem de vulnerabilă la șocurile sistemice cauzate de întreruperile în lanțul de aprovizionare, scrie Bloomberg.
“Există semne că economia globală ar putea fi din ce în ce mai mult o sursă de șocuri pentru Europa, mai degrabă decât un stabilizator împotriva volatilității”, a spus Lagarde.
Blocajele afectează „zona euro mai mult decât alte economii datorită expunerii noastre la globalizare”, a spus ea.
În ediția din acest an a conferinței Per Jacobsson de la Fondul Monetar Internațional, Lagarde a evidențiat o problemă care afectează în această perioadă comerțul mondial, de la transportul maritim, la semiconductori și până la produsele alimentare.
Gestionarea inventarului “just-in-time”* care a condus comerțul global de zeci de ani este „extrem de vulnerabilă la șocurile sistemice”, a spus Lagarde.
Aceasta „volatilitate importată” ar putea crește mai degrabă decât să scadă, a spus ea.
Lagarde a spus că dinamica comerțului internațional se poate schimba pe măsură ce mai multe companii ajung să dețină stocuri permanent mai mari, ca o poliță de asigurare împotriva problemelor de aprovizionare.
Există deja dovezi că unele companii dețin niveluri mai ridicate de intrări din străinătate, care sunt mai greu de obținut, a spus ea.
„Confruntat cu termene de livrare lungi, stocarea de intrări de către producătorio globali continuă să fie mai mare decât înainte de pandemie”, a spus Lagarde. Dacă acest lucru persistă, „am putea vedea un ciclu industrial mai volatil”.
*Termenul “just-in-time” (tocmai la timp) a fost popularizat în anii 1980 și 1990 pentru a descrie un sistem de producție și o filozofie de gestionare care vizează reducerea costurilor și eliminarea deșeurilor prin procurarea și livrarea a tot ceea ce este necesar, atunci când este necesar – sau „tocmai la timp”.