Metroul parizian, un câmp al muncii extrem de căutat pentru muzicieni. Concurența este acerbă
Sute de muzicieni din toată Franţa vin la Paris pentru a încerca să obţină un loc în metrou. De două ori pe an, sunt scoase la concurs 300 de locaţii fixe. Concurenţa este acerbă, dar succesul le poate deschide drumul spre o carieră profesionistă.
Să găsești un loc în stația Bastilia, la Gare de Lyon sau în una din multiplele stații ale metroului parizian, care este folosit zilnic de 4 milioane de călători, nu e tocmai ușor, potrivit TVR.
Fondată în 1997, “Muzicienii de la metrou” este o organizație care stabilește locuri fixe pentru muzicienii selectați.
Stella Sainso, directoarea “Muzicienii de la metrou”:
“Criteriile sunt foarte simple – trebuie să existe originalitate, stăpânirea unui instrument, alegerea unui cântec, versurile”.
Alegerea se face pe baza originalității pieselor, performanțelor instrumentale și compoziției lirice.
Phillipe Pineau a venit la Paris pentru o audiție. Folosește o chitară și un sintetizator.
“Când cânţi la metrou, nu trişezi. Într-adevăr, este vorba de artist, fără trucuri, care cântă şi se exprimă, îşi demonstrează talentul. Cred că succesul de a cânta la metrou constă tocmai în faptul că nimeni nu trişează”.
Pineau a trebuit să cânte în fața unui juriu alcătuit din muzicieni experți. El vrea să fie unul din cei 300 de fericiți aleși din 1.000 de candidați. Spune că, dacă va fi ales, se va muta de la Rennes, unde locuiește acum, în capitala Franței.
Cântăreții de la metrou nu primesc un salariu, ci doar bacșișuri de la trecători. Zilnic câștigă cam 100 de euro, iar alții își îmbogățesc câștigurile vânzându-și CD-urile.