Christine Lagarde și BCE planifică noi măsuri pentru a ajuta economia zonei euro

,
Autor:    -  
Christine Lagarde
Christine Lagarde, președinta BCE. Sursa foto: EPA.

Timp de citire: 3 minute

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a anunțat perspectiva ca BCE să se pregătească să renunțe la măsurile de urgență la ședința programată în iunie, când ar putea începe să se estompeze consecințele economice ale crizei declanșate de pandemie.

Orice discuție despre eliminarea treptată a Programului de achiziții de urgență în pandemie (PEPP) al BCE ar fi „prematură”, a declarat Lagarde într-o conferință de presă, afirmând că consiliul de guvernare al băncii nu a discutat despre viitorul programului la ședința din această săptămână, scrie dpa.

Dar, după scăderea economică din primul trimestru, pe măsură ce un al treilea val de infecții a afectat zona euro, Lagarde așteaptă reluarea creșterii economice în cursul trimestrului actual.

„Aceasta a fost o reuniune a BCE care s-a axat pe pregătirea întâlnirii din iunie”, a declarat economistul ING Bank, Carsten Brzeski.

Lagarde urmează să prezinte o nouă serie de proiecții pentru creșterea economică și pentru inflația zonei euro în iunie, proiecții care ar putea indica ceea ce ea a spus că ar fi „o revenire fermă” în blocul valutar în cursul anului 2021.

În mod special, Banca Centrală Europeană se va concentra și asupra proiecțiilor pentru inflație, pe care fostul șef al BCE, Jean-Claude Trichet, le-a descris odată drept acul în busola băncii. Acestea vor fi cruciale în deliberările băncii cu privire la viitorul PEPP.

Inflația anuală în zona euro a crescut de la 0,9% în februarie la 1,3% luna trecută, datorită unei creșteri puternice a costurilor cu energia, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene Eurostat.

Acest lucru a împins costul vieții din regiune mai aproape de obiectivul anual de inflație al BCE, puțin sub 2%.

Până în prezent, zona euro s-a străduit să reproducă recuperarea economică văzută în țări precum Statele Unite și China, după ce a fost afectată atât de măsurile de lockdown cât și de începutul haotic al programului de vaccinare al regiunii.

“Mai avem un drum lung de parcurs înainte de a trece podul pandemiei și a ajunge într-o situație în care recuperarea economică este susținută”, a spus șeful BCE. „M-am referit la economie ca fiind în cârje.”

Cu toate acestea, o mare parte a populației din zona euro ar putea fi vaccinată până la reuniunea BCE din 10 iunie.

„După ce creșterea va începe, la jumătatea anului, BCE ar putea trimite un semnal clar și ar putea anunța o ieșire timpurie din programul PEPP”, a declarat Andreas Bley, economist-șef al Asociației Federale a Băncilor Cooperative Germane (BVR).

Lagarde a vorbit după ce BCE a lăsat rata de refinanțare de referință la zero și s-a angajat să mențină schema de stimulare a achiziționării activelor în valoare de 1850 de miliarde de euro până în martie 2022, sau până la momentul în care apreciază că criza declanșată de pandemie s-a încheiat.

Lagarde a mai spus că BCE se așteaptă să continue achizițiile de active în cursul trimestrului curent în cadrul PEPP, la dobânda „semnificativ” mai mare anunțată luna trecută. Analiștii estimează că achizițiile medii nete săptămânale au crescut de la aproximativ 14 miliarde de euro la 17 miliarde de euro.

Șefii băncilor centrale belgiene și olandeze – Pierre Wunsch și Klaas Knot – susțin deja că BCE trebuie să ia în considerare modalități de a renunța la “măsurile pandemice”. Atât Wunsch, cât și Knot sunt, de asemenea, membri ai consiliului de conducere al BCE.

Cu toate acestea, Lagarde a avertizat că este puțin probabil ca economia zonei euro să revină la nivelurile dinaintea crizei până în a doua jumătate a anului viitor.

“Încă avem acest mediu general de incertitudine cu privire la economie”, a spus ea.

 


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!