Băncile din zona euro înăspresc accesul la creditele pentru companii, pe fondul unui al doilea val al pandemiei de coronavirus, au arătat marți date noi făcute publice de Banca Centrală Europeană (ECB), care se adaugă deja numeroaselor argumente pentru ca ECB să stimuleze piața, relatează Reuters.
În timp ce guvernele reintroduc restricţiile, temerile băncilor sunt legate de sporirea riscului de creditare. Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creşterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forţa Banca Centrală Europeană să adopte noi măsuri de stimulare, în așa fel ca firmele să beneficieze de lichidităţi până sunt ridicate restricţiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri anti-Covid 19.
“Pentru trimestrul 4 din 2020, băncile se aşteaptă să fie continuată tendința de înăsprire a standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum şi incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin”, se arată în raportul BCE.
Deja băncile au redus accesul la credite în trimestrul trei din 2020 şi au vândut împrumuturi cu marje mai ridicate, apreciază instituţia.
Restricţiile încă nu afectează cererea, datele sugerând că firmele vor accepta condiţiile mai dure în schimbul banilor.
Împrumuturile acordate în luna septembrie companiilor nefinanciare au crescut cu 7,1%, același nivel înregistrat în iunie și nu mult sub un nivel maxim neatins în ultimii mai bine de 10 ani, de 7,3% în mai, a potrivit datelor ECB.
”Spania pare a fi în poziția cea mai dificilă”, a spus Frederik Ductozet, analist al companiei de consultanță Pictet Wealth Management. ”Așa arată toți indicatorii anticipativi, toate datele începe să indice semnele unei recesiuni interne “.
Deși accesul mai strict la credite ar putea să-i îngrijoreze pe factorii politici de decizie ai ECB, deteriorarea nu ar fi considerată încă suficient de importantă pentru ca instituția să dea drumul în piață mai multor stimulente, mai ales că banca are la dispoziție destule alternative la dispoziție.
Având în vedere faptul că ECB împrumută numerar la dobândă minus 1%, nu costul finanțării a fost cel care a împiedicat împrumuturile, ci percepțiile în creștere asupra riscului erau cele care impuneau băncilor prudență sporită.
Cu toate acestea, majoritatea observatorilor prevăd că banca centrală își va extinde măsurile de stimulare în luna decembrie, când se așteaptă ca noile proiecții economice să arate o revenire mai lentă decât se anticipase, putând chiar sugera riscul unei recesiuni duble, în ”W”.