Închide

Cifrele eșecului industriei alimentare. România importă tot mai multe alimente și băuturi

Avatar
Preturi Alimente Romania

Foto: sursazilei.ro

Timp de citire: 2 minute

În privința exporturilor, lucrurile nu stau la fel de bine în cazul băuturilor și tutunului pentru că cererea este în scădere, chiar dacă valoarea cumulată o depășește pe cea a importurilor, scrie Revista Progresiv. În perioada analizată, companiile active pe piața locală au vândut pe piețe externe bunuri din această categorie în valoare cumulată de 798,6 milioane de lei, cu 11,5% mai puțin decât în același interval din 2020.

În cazul alimentelor, valoarea mărfurilor exportate a depășit pragul de 3 miliarde de euro.

Datele INS arată un avans de 13,7% în cazul exporturilor de alimente și animale vii, până la o pondere de 7,1% din totalul bunurilor exportate în perioada analizată.

Cumulat, în primele 7 luni ale anului, exporturile au însumat 42,5 milioane de euro, în creștere cu 24,5% față de același interval din 2020, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 55,3 miliarde de euro, o creștere de 25,4% față de primele șapte luni ale anului trecut. Drept urmare, deficitul balanței comerciale a fost de 12,8 miliarde de euro, cu peste 2,8 miliarde de euro peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie – iulie 2020.

Numai în luna iulie a acestui an față de iulie 2020, exporturile au crescut cu 14,6%, până la valoare de 6,3 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 24,3%, până la valoarea de 8,5 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,2 miliarde de euro.

scroll to top