Închide

Cine a mințit? Politician sloven favorit ca premier, cu cont suspect la Raiffeisen în România

Avatar
Robert Golob

Foto: Robert Golob Facebook

Timp de citire: 2 minute

Slovenia are programată o rundă de alegeri generale pentru duminică, 24 aprilie, iar Robert Golob, unul dintre politicienii plasați de sondaje printre favoriții la fotoliul de premier, este în centrul unei controverse deoarece pe numele său există un cont bancar deschis în România, deși declarase pentru autoritatea slovenă de resort că nu deține conturi în străinătate.

Principalul candidat al partidului Mișcarea Libertății declara în decembrie 2021 pentru Administrația financiară slovenă (FURS) că nu deține un cont în străinătate, însă instituția l-a informat că pe numele său există un cont „la Raiffeisen Bank undeva în România”, au explicat reprezentanții formațiunii, citați de Siol.net.

Robert Golob a confirmat că a primit o plângere și că există o anchetă în derulare, însă susține că s-a comis un abuz de identitate și că pe numele său ar fi fost deschis un cont de către o altă persoană.

Deși Mișcarea Libertății spune că acel cont a fost deschis în 2017 și că nu a existat nicio tranzacție în euro, publicația slovenă Delo notează că inițial Gobol afirma că acesta ar fi fost deschis în 2018.

Ingrid Ditz, purtător de cuvânt al Raiffeisen Bank, a declarat pentru publicația slovenă Siol.net. că autoritatea de resort a permis abia recent utilizarea identificării video și a semnăturilor electronice în procedura de deschidere a conturilor. Pe de altă parte, ea spune că angajații sunt instruiți constant pentru a depista documentele falsificate.

Legislația românească de profil prevede identificarea beneficiarului real în baza unor informații minime care trebuie colectate. Băncile trebuie să efectueze o analiză și în ceea ce privește sursa fondurilor, potrivit Finzoom.ro.

Din informațiile B1TV, procedurile Raiffeisen Bank interzic deschiderea unui cont pe numele unei persoane dacă aceasta nu este prezentă fizic în sucursală la deschidere, astfel că în mod evident ea nu se poate afla în străinătate în acel moment.

Robert Golob este administratorul Gen-i, care încă mai deține un cont activ în România, deși compania s-a retras oficial din țara noastră în 2018, potrivit Nova24tv. Fost CEO la compania slovenă de stat pentru energie electrică, el a intrat în politică în decembrie 2021.

Sondajele de opinie prevăd o cursă strânsă la alegerile de duminică, unde lupta se va da cel mai probabil între Mișcarea Libertății și Partidul Democrat Sloven, formațiunea premierului sloven în exercițiu, Janez Jansa, potrvit Ansamed.info.

scroll to top