Ciobanii cer explicații Guvernului în piață. Soluția la pesta ovină? Fără pășunat 3 săptămâni!
Reprezentanții crescătorilor de oi se vor afla astăzi la Guvern unde au o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, Executivul anunțând deja în programul acestuia discuțiile cu ciobanii care vor începe la ora 17.00. Pe rețelele se socializare crescătorii de animale s-au organizat, iar pe lângă delegația oficială care va intra la discuții, oieri în număr mare au luat cu asalt Piața Victoriei.
Pe mai multe grupuri de crescători de oi au fost lansate ”apeluri” prin care ciobanii sunt chemați la București, unde astăzi, luni – 2 septembrie, are loc întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu și președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Alexandru Bociu.
Crescătorii de oi au transmis pe rețelele de socializare că nu vor pleca până nu se va găsi o soluție pentru problemele aduse în ferme de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR).
Ștefan Nemeș, un crescător de ovine din Sighetu Marmației, județul Maramureș a dezvăluit într-un video publicat pe rețelele de socializare că astăzi, pe lângă delegația oficială care va discuta cu premierul, se vor afla mai mulți ciobani care vor aștepta în Piața Victoriei.
”Fraților eu m-am pus în mișcare, plec la București. Am plecat mai repede pentru că trec prin Sălaj, prin Cluj să mai iau colegi. Am văzut pe rețelele de socializare că v-ați mobilizat foarte bine și mă bucur, ar trebui să fie alături de noi și fermierii care au tractoare, care au ferme, culturi, medicii veterinari pentru că dacă dispărem noi, dispar și ei. Și mă bucur că v-ați mobilizat și vom fi luni la București cât mai mulți! Oricum astăzi se schimbă ceva la București cu pesta oilor, iar dacă nu se schimbă noi nu venim de acolo, nu plecăm de acolo”,
a spus crescătorul în mesajul său de pe rețelele de socializare, citat de Agrointeligența.
De precizat că întâlnirea de astăzi a fost confirmată și de Guvern printr-un comunicat care anunța programul premierului pentru luni, 2 septembrie.
”Ora 9:00 Ședință de guvern. Acces pentru redactorii, cameramanii și fotoreporterii acreditați la începutul ședinței de guvern. Ora 17:00 Întâlnire cu reprezentanții sectorului de ovine și caprine. Acces pentru fotograful și cameramanul oficiali”,
se arată în comunicarea oficială a Guvernului.
Crescătorul de ovine din județul Maramureș crede că după porci, găini și oi va veni o ”ciumă” și a vacilor.
”Aveți mare grijă că după oaie, o să vină și vaca. De aceea vă rog să aveți mare grijă și să fiți alături de noi”,
a mai spus fermierul.
Soluția propusă de ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii Florin Barbu și președintele ANSVSA Alexandru Bicu s-au întâlnit în Piața Victoriei cu reprezentanții crescătorilor de ovine pentru a găsi împreună soluții pentru stoparea pestei micilor rumegătoare (PMR) care a apărut în trei județe din țară afectând oile și caprele deopotrivă.
Soluția propusă de oficialii guvernamentali a fost ca crescătorii de ovine să nu mai scoată oile la pășunat pentru o perioadă de trei săptămâni.
„Cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni în vederea eradicării pestei micilor rumegătoare. La rândul lor, crescătorii de ovine au adus asigurări că vor face tot posibilul sa izoleze focarele și să oprească transportul intern de animale”, se spune într-o postare pe contul de Facebook al ministerului.
De asemenea, a fost discutată maniera în care ar putea fi menținute exporturile de ovine în contextul epidemiologic actual.
„Avem pârghiile necesare să protejăm fermierii români, există soluții pentru toată lumea, însă trebuie să ținem cont de faptul că boala evoluează pe o anumită perioadă de timp”, a declarat ministrul agriculturii Florin Barbu.
Potrivit datelor ANSVSA citate de hotnews.ro, în România există 37 de focare active de PMR (8 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 17 gospodării ale populației), cu un total de 218.756 animale afectate:
- Județul Tulcea: 34 focare (7 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 15 exploatații non-profesionale) – 205.271 animale afectate.
- Județul Constanța: 2 focare în exploatații non-profesionale – 985 animale afectate.
- Județul Timiș: 1 focar într-o exploatație comercială – 12.500 animale afectate.
„ANSVSA acționează pentru menținerea exporturilor de ovine, renegociind condițiile cu țările terțe și efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului. Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanțiile necesare țărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale”,
a precizat Autoritatea.