Închide

Cititul reduce stresul: E nevoie de minim șase minute de lectură pe zi. Majoritatea românilor nu citesc atât

Avatar
leaves, coffee, cup

Fotografie de josealbafotos pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Cititul reduce stresul, dar are și alte beneficii, precum dezvoltarea vocabularului și a creativității sau creșterea nivelului de empatie. Cu toate acestea, țara noastră se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Statisticile realizate la nivel național și european arată că românii, în special copiii și tinerii, citesc foarte puțin.

Nu avem suficient timp pentru citit, ritmul alert al vieții cotidiene și stresul ne epuizează, iar lectura pare să nu își mai găsească locul în rutina noastră. Studiile arată că românii dedică numai 5 minute pe zi cititului și, potrivit TVR, doar 6,2% se raportează la lectură ca modalitate de a-și petrece timpul.

La Timișoara are loc în aceste zile Târgul de Carte Gaudeamus, însă au ajuns puțini la acest eveniment. Numărul celor care cumpără cărți a rămas constant în ultimii ani, spun reprezentanții editurilor.

Studiile de specialitate arată că lectura este un obicei sănătos, nu doar de îmbogățire a culturii generale și a cunoștințelor. Mai exact, 6 minute de citit pe zi pot reduce nivelul de stres cu până la 68%.

Deși cercetările și statisticile indică beneficii clare ale lecturii pentru o dezvoltare armonioasă, țara noastră se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte, iar neglijarea lecturii nu este cauzată exclusiv de bugetul limitat. Doar 5% dintre români merg la o bibliotecă publică pentru a împrumuta cărți.

scroll to top