Cluburile de fotbal din Anglia au inițiat o mişcare globală de boicotare a reţelelor sociale
Mai multe cluburi de fotbal, în principal din Anglia, au lansat vineri o mişcare de boicotare a reţelelor de socializare, prevăzută să dureze tot weekend-ul, fiind o mișcare de protest împotriva insultelor online şi în special a rasismului, informează AFP.
Manchester United a anunțat vineri că abuzurile online îndreptate împotriva jucătorilor lor au crescut cu 350 la sută începând cu 2019. Astfel, 86% dintre postările vizate conţin injurii rasiste, iar 8% dintre acestea sunt homofobe sau transfobe.
https://twitter.com/ManUtd/status/1388129762695024646?s=20
Participând la acest boicot în acest weekend, noi, alături de restul fotbalului englezesc, dorim să aruncăm o lumină asupra acestei probleme, a declarat directorul general al grupului United, Richard Arnold. Acesta va genera dezbateri și discuții și va crește gradul de conștientizare al nivelurilor de abuz pe care jucătorii noștri și fanii noștri le primesc.
Manchester United a decis să nu mai posteze nimic pe conturile sale de pe Facebook, Twitter şi Instagram în acest weekend, în semn de protest.
Clubul din Premier League a anunţat, de asemenea, că a aplicat sancţiuni împotriva a şase persoane acuzate că l-au insultat pe atacantul sud-coreean Son Heung-Ming de la formaţia Tottenham Hotspur, pe reţele de socializare.
Din păcate, suspendările au fost emise, sub rezerva recursului, către trei deținători de abonamente, doi membri oficiali și o persoană pe lista de așteptare a abonamentului, a spus clubul. Această acțiune disciplinară demonstrează angajamentul clubului în lupta împotriva discriminării pe mai multe fronturi.
Chelsea a declarat vineri că a interzis unui suporter să posteze mesaje antisemite online.
După încheierea procedurilor judiciare în februarie, clubul a condus propria investigație în această privință și a luat decizia de a interzice participarea la Chelsea FC pentru o perioadă de 10 ani, potrivit unei declarații a clubului.
Alte organizaţii britanice, precum Federaţia Engleză de Rugby, cea de ciclism sau federaţiile de cricket din Anglia şi Ţara Galilor s-au alăturat mişcării. De asemenea, UEFA şi Federaţia internaţională de tenis (ITF) s-au alăturat acestei acţiuni.
Lewis Hamilton participă la rândul său la această mişcare, împreună cu alţi piloţi de Formula 1: Lando Norris, George Russell, Charles Leclerc, Pierre Gasly, Carlos Sainz şi alții.
În semn de solidaritate cu lumea fotbalului, reţelele mele de socializare vor rămâne negre în acest weekend. Discriminarea, online sau nu, nu îşi are locul în societatea noastră, dar de prea mult timp a fost uşor pentru câţiva să posteze mesaje de ură din spatele ecranelor lor, a scris campionul mondial pe conturile sale.
Pe 11 februarie, într-o scrisoare deschisă adresată conducătorilor reţelelor Twitter şi Facebook, responsabilii cluburilor de fotbal din Anglia au făcut apel la luarea de măsuri “din motive de simplă decenţă umană”. Twitter a răspuns însă că nu intenţionează să cenzureze comentariile din conturi anonime.
Apelurile către jucători de a se retrage de pe reţelele de socializare au crescut în ultimele săptămâni. Fostul atacant al lui Arsenal şi al selecţionatei Franţei, Thierry Henry, a anunţat la sfârşitul lunii martie că se retrage până când platformele vor face mai mult pentru a lupta împotriva rasismului şi a hărţuirii “toxice”, potrivit CNN