Închide

Cluj-Napoca, pe lista scurtă a orașelor UE care au primit eticheta de oraș neutru climatic în devenire

Avatar
Cluj Neutru Climatic

https://romania.representation.ec.europa.eu

Timp de citire: 4 minute

Alături de alte nouă oraşe europene, Cluj-Napoca a primit, joi, eticheta misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic, una dintre misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Eticheta misiunii UE este o etapă importantă, deoarece este o recunoaştere a planurilor oraşelor de a deveni neutre din punct de vedere climatic începând deja din 2030 şi vizează facilitarea accesului la fonduri publice şi private în vederea îndeplinirii acestui obiectiv, mai arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Oraşele care au primit eticheta sunt: Cluj-Napoca (România), Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz şi Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) şi Stockholm (Suedia).

„Felicit autorităţile din Cluj Napoca pentru strategia şi planurile propuse în cadrul Misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei. Pe baza acestei propuneri, Clujul a primit eticheta de «Oraş al misiunii UE», confirmând angajamentul autorităţilor locale pentru o dezvoltare sustenabilă a oraşului. Eticheta nu e doar simbolică, ci înseamnă şi facilitarea accesului la finanţări pentru proiectele cuprinse în planurile depuse la Comisia Europeană.”,

a declarat Adina Vălean, comisarul pentru Transporturi, conform sursei citate.

Eticheta misiunii UE este o recunoaştere a elaborării cu succes a unor contracte municipale privind schimbările climatice, care schiţează viziunea de ansamblu a oraşelor respective privind neutralitatea din punct de vedere climatic şi conţin un plan de acţiune, precum şi o strategie de investiţii. Oraşele îşi elaborează contractele municipale privind schimbările climatice împreună cu părţile interesate de la nivel local, inclusiv cu sectorul privat şi cu cetăţenii.

Un prim grup de oraşe şi-a prezentat contractele în aprilie 2023. Comisia a evaluat contractele respective cu sprijinul unor experţi, inclusiv din cadrul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi din cadrul Centrului Comun de Cercetare (JRC). În urma unei evaluări pozitive, oraşele primesc eticheta misiunii UE, care este menită a facilita accesul la fonduri UE, naţionale şi regionale şi la alte surse de finanţare, în special la investiţii private.

Aceste zece oraşe deschid calea pentru altele care să se apropie mai repede de o tranziţie verde şi digitală echitabilă şi dau un exemplu de creare inclusivă în comun a unei politici la nivel local. În total, la misiunea UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic participă 100 de oraşe din UE, împreună cu încă 12 oraşe din ţări asociate la programul Orizont Europa.

Împreună cu platforma misiunii, gestionată în prezent de proiectul NetZeroCities, Comisia va continua să sprijine punerea în aplicare eficace a contractelor municipale privind schimbările climatice. Oraşele care au primit eticheta misiunii UE o pot folosi acum ca pe o dovadă a încrederii în planurile lor privind neutralitatea climatică, în special când abordează finanţatorii publici şi privaţi. Prin intermediul platformei misiunii, Comisia va continua să sprijine oraşele cu sfaturi practice şi programe de finanţare, precum un program-pilot în valoare de 32 de milioane de euro, combinat cu un program de înfrăţire. În prezent, până la 6 noiembrie, este deschisă o altă cerere de propuneri pentru oraşe-pilot, cu un buget de 20 de milioane de euro.

Indiferent dacă primesc sau nu eticheta misiunii UE, toate oraşele care şi-au prezentat contractele municipale privind schimbările climatice primesc feedback privind domeniile care ar putea fi mai bine dezvoltate, cu sprijinul platformei misiunii.

Comisia se aşteaptă să primească mai multe contracte spre evaluare în octombrie 2023.

Orașele viitorului trebuie să fie neutre climatic

Oraşele generează peste 70 % din emisiile de CO₂ de la nivel mondial şi consumă peste 65 % din energia lumii. Acţiunea urbană este crucială pentru atenuarea schimbărilor climatice şi poate contribui în mod semnificativ la accelerarea eforturilor pentru îndeplinirea angajamentului obligatoriu din punct de vedere juridic ca întreaga UE să devină neutră din punct de vedere climatic cel târziu în 2050, precum şi la îndeplinirea obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55 % până în 2030 şi, mai în general, la îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Pactului verde european.

Scopul misiunii UE pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic este de a ajuta oraşele europene să devină neutre din punct de vedere climatic şi să le ofere cetăţenilor lor un aer mai curat, transporturi mai sigure şi un trafic mai puţin congestionat.

În aprilie 2022, au fost selectate 100 de oraşe din UE şi 12 oraşe din ţări asociate la programul Orizont Europa. Toate aceste oraşe şi-au propus să devină neutre din punct de vedere climatic cel târziu în 2030, testând abordări transsectoriale inovatoare, inclusiv în ceea ce priveşte implicarea cetăţenilor, gestionarea părţilor interesate şi guvernanţa internă. Astfel, vor deveni centre de experimentare şi inovare ce vor permite tuturor oraşelor europene să le urmeze exemplul până cel târziu în 2050.

Misiunea pentru oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic este una dintre cele cinci misiuni UE din cadrul programului Orizont Europa care oferă soluţii concrete pentru unele dintre cele mai mari provocări societale cu care ne confruntăm. Misiunile au obiective ambiţioase şi sunt menite a oferi rezultate concrete cel târziu în 2030. Celelalte misiuni se concentrează asupra adaptării la schimbările climatice, asupra cancerului, asupra oceanului şi a apelor şi asupra solului.

În comunicarea sa intitulată „Misiunile UE după doi ani: evaluarea progreselor înregistrate şi calea de urmat”, din iulie 2023, Comisia a propus lansarea unei misiuni suplimentare privind noul Bauhaus european.

scroll to top