Închide

Coaliția “istețimii” | Șomaj accelerat: 108.000 contracte part-time au fost deja desființate

Avatar
mistake, mouse trap, foolish

Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

108.000 de contracte part-time au fost deja desființate în doar câteva zile, după ce a intrat în vigoare suprataxarea contractelor de muncă part-time, scrie Euronews, citând date obținute de la Inspecția Muncii.

Guvernul a decis că, de la 1 august, pentru contractelor de muncă cu normă redusă trebuie plătite contribuții sociale la nivelul salariului minim brut pe țară, chiar dacă veniturile încasate de angajat sunt mai mici decât salariul minim brut.

Atât consultanții fiscali cât și reprezentanții mediului de business au avertizat de la bun început că decizia va avea un impact negativ asupra cele mai vulnerabile categorii de angajați. Într-un sondaj Consiliul Național al IMM-urilor, aproape 60% dintre întreprinzătorii care au angajați cu contract pe timp parțial de lucru au declarat că vor face concedieri în rândul acestora.

Potrivit lui Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, măsura reprezintă o impozitare a sărăciei.

„O problemă e legată de faptul că lovești în cea mai vulnerabilă categorie, aceea a contractelor part-time. E cea mai vulnerabilă categorie de angajați. Dacă vii și spui că trebuie să plătești contribuțiile la nivelul celor 8 ore, indiferent de norma pe care tu o realizezi, ajungi să vezi că pentru două ore aduci bani de acasă”, a afirmat el la Digi24.

Consultantul fiscal Adrian Bența a spus pentru Euronews că

„efectul pe termen scurt este unul mai puțin inteligent. Dacă intrăm pe forumurile de contabilitate, pe diverse grupuri de specialitate este o adevărată nebunie privind desființarea acestor contracte de muncă, cu desființarea posturilor de muncă, adică nu cu transformarea acestora în 8 ore”.

scroll to top