Coaliția sfidării mediului privat | PSD-PNL-UDMR, umăr la umăr pentru bunăstarea bugetarilor
Într-o profundă sfidare la adresa mediului privat românesc, cel care duce greul economiei naționale, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat, marți, două proiecte legislative prin care angajaților din sectorul bugetar li se vor mări salariile, taman în pragul crizei economice mult trâmbițate. Dacă deunăzi premierul Ciucă vorbea despre necesitatea reducerii cheltuielilor publice cu 10% în toate bugetele ministerelor, marți am aflat de necesitatea creșterii salariale pentru una din categoriile de privilegiați ai României: bugetarii.
Despre ce este vorba? Despre adoptarea două seturi de amendamente la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului, prin care se majorează salariile angajaților din diferite instituții de stat. Cele două proiecte legislative – Plx 60/2022 și Plx 21/2022 – au fost adoptate acum în Camera Deputaților, care, atenție!, este chiar for decizional.
Stat în Stat – majorări cu 15 sau chiar 50% pentru funcționarii publici
Astfel, funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.
Deputaţii au introdus un amendament prin care se prevede majorarea cu 15% şi a salariilor de bază din Ministerele Transporturilor şi Culturii, faţă de cele majorate în prezent din Ministerele Finanţelor, Muncii, Mediului, Dezvoltării, Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Sănătăţii şi Educaţiei.
Astfel, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din instituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerului Justiţiei, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
De aceeaşi majorare vor beneficia şi funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestor ministere.
Mediul privat nu mai poate ține pasul cu salariile din sistemul public
Intervievați de AFACERI.news imediat după anunțarea veștii care va duce inerent la creșterea deficitului bugetar prin majorarea cheltuielilor salariale, antreprenorii se arată consternați. Pe lângă privilegiile evidente aduse bugetarilor, oamenii de afaceri se plâng de faptul că și așa forța de muncă migra spre angajarea pe posturi sigure și călduțe la Stat, darămite acum, odată cu noile creșteri salariale.
“Nu mai putem face față. S-a terminat. Punem lacătul și plecăm să ne căutăm un job la stat. Poate devenim rapid funcționari publici și nu ne schimbă nici măcar un ministru. Nu putem da salariile pe care Statul le aruncă pe piață cu atâta generozitate și inconștiență”, ne-a declarat un antreprenor din industria ușoară.
În plus, managerii de resurse umane spun că aproape fiecare participant la un interviu de angajare face o comparație cu un post din sistemul public atunci când se pune problema angajării în mediul privat, iar joburile bugetare sunt cele mai vânate, oferind un volum de muncă mai redus, în condiții mai puțin stresante, cu un program fix bătut în cuie și din ce în ce mai bine remunerat.
“Fiecare pretendent la un post disponibil din mediul privat se evaluează salarial prin comparație cu un post similar din sistemul public. Nu este corect pentru piața concurențială privată, dar nu avem ce face, decât să le explicăm candidaților că o companie privată, mai ales dacă este una destul de mică, precum a noastră, nu poate să asigure asemenea beneficii salariale precum cele acordate bugetarilor. Încercăm să mizăm pe alte puncte forte. Bătălia pentru salarii a fost pierdută de către firmele private.”, spune un manager de resurse umane dintr-o companie de servicii.
Practic, concurența neloială de pe piața muncii, practicată chiar de către Stat, se adâncește prin aceste noi privilegii aduse bugetarilor de către inconștiența unei coaliții care a eșuat.