Comănescu, GSP: România are cel mai bun platou continental pentru energie eoliană din Europa


Autor:    -  
pinwheel, offshore, power generation
Fotografie de PTNorbert pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

România are cel mai bun platou continental la Marea Neagră pentru energie eoliană din Europa, a declarat, vineri, Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănţean care controlează compania Grup Servicii Petroliere (GSP), potrivit bursa.ro.

Obiectivul nostru este să construim şi să exploatăm centrale electrice. Este primul pas spre o reţea de centrale electrice flexibile, de 1.000 MW. (…) Construim până la 1.000 de MW. Acesta este un proiect pilot în care facem o combinare pe gaz cu energie verde, solară. Ne vom implica şi pe mare. Este partea mea de suflet, acolo suntem deja în faza de maturitate. Avem experienţă ca şi companie în dezvoltarea de echipamente offshore pentru centrale eoliene. Cred că potenţialul este foarte mare, de mii de MW de centrale eoliene. Ştiţi foarte bine că România are un platou continental fantastic pentru centrale eoliene, pot să spun ca este cel mai bun din Europa. Compania noastră a făcut măsurători în domeniul vântului, a vitezei vântului, durată, şi este ceea ce au dovedit şi studiile – că este cea mai bună zonă din Europa pentru centrale eoliene. Văzând şi plăcând, noi nu suntem un investitor în centrale eoliene, dar suntem un constructor şi operator, a declarat Comănescu.

Comănescu, întrebat dacă este pregătit să construiască capacităţi eoliene în Marea Neagră, a declarat că GSP este pregătită să sprijine companiile care se vor implica în astfel de proiecte.

Am văzut compania Hidroelectrica (că vor să facă eoliene în Marea Neagră), cred că şi alte companii vor dezvolta, noi suntem gata să-i sprijinim. Avem experienţa necesară, construim în momentul de faţă o instalaţie suport pentru o centrală eoliană de 50 de MW pentru sudul Franţei, a spus Comănescu.

Potrivit studiilor citate de Comănescu, platoul continental al României de la Marea Neagră este foarte stabil din punct de vedere tectonic şi permite instalarea eolienelor chiar şi la doar 5 metri în sol. Totodată, eolienele din Marea Neagră deja instalate pot produce electricitate 7-8 luni din an, în timp ce în alte regiuni centralele eoliene produc doar 5-6 luni pe an.

De asemenea, Comănescu a mai spus că platformele de producţie ale Black Sea Oil & Gas (BSOG) din Marea Neagră pentru proiectul de gaze din offshore Midia vor fi instalate până la finalul lunii noiembrie.

O să vedeţi (că) la Constanţa a început lansarea conductei proiectului BSOG. Platformele de producţie ale BSOG sunt aproape de instalare la sfârşitul lunii noiembrie, a mai precizat Comănescu.

Centrala nouă de la Halânga, Mehedinţi, ar urma să aibă 150 de MW putere instalată pe gaze cu o eficienţă de 48%, potrivit proiectului. Centrala va fi importantă pentru echilibrarea sistemului având în vedere că poate fi pornită în 30 de secunde şi poate ajunge la capacitatea maximă în 2 minute. Pe lângă centrala nouă pe gaze va fi construit şi un parc fotovoltaic de 50 de MW pe un teren de 96 de hectare (depozit de zgură) ce va fi ecologizat. Proiectul ar urma să fie finanţat de către GSP, care va opera centrala, în timp ce Romgaz va livra gazele şi va primi energia electrică.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!