GSP Power și Romgaz au semnat memorandumul pentru centrala electrică de la Halânga
GSP Power, cea mai nouă divizie a Grup Servicii Petroliere, își propune să se implice în construirea de noi capacități energetice, atât pe uscat, cât și pe mare, anunță e-nergia.ro.
Obiectivul nostru este să construim și să exploatăm centrale electrice. Este primul pas spre o rețea de centrale electrice flexibile, de 1.000 MW. Contez pe colaborarea cu autoritățile locale și centrale pentru a construi un pol de energie aici, la Severin, a declarat Gabriel Comănescu, CEO Grup Servicii Petroliere.
Gabriel Comănescu s-a aflat, ieri, la Drobeta-Turnu Severin, acolo unde a fost semnat memorandumul pentru primul proiect de acest fel, în parteneriat cu Romgaz: o centrală nouă pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, care este acum în faliment.
Centrala pe gaze de la Halânga va avea o putere instalată de 150 MW, cu o eficiență de 48%, și va fi extrem de flexibilă. Poate fi pornită în 30 de secunde și poate ajunge la capacitatea maximă în mai puțin de două minute. Poate suporta mii de porniri și opriri rapide pe an, ceea ce o face potrivită pentru echilibrarea sistemului energetic național. Proiectul amintit implică și construcția unui parc fotovoltaic de 50 MW, care se va întinde pe un teren de 96 de hectare, din incinta termocentrale (o haldă de zgură ), care va fi inițial ecologizat.
Investiția va fi finanțată de GSP Power, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot GSP Power va opera și centrala. Gazele vor fi furnizate de Romgaz, care va primi energia electrică produsă aici. Comănescu a precizat că, după ce va obține ultimele avize, va construi centrala în 12 luni.
Valoarea investiției nu a fost declarată, însă oficialii GSP Power au declarat că nu se va sări peste pragul de 600 de euro/kW instalat, pentru tot proiectul.
Comănescu vizează, pe lângă construirea a 1.000 MW în centrale electrice pe gaze pe uscat, și construcția de capacități de generare offshore și a spus că este interesat să participe la construcția oricărui proiect în zona offshore, dată fiind experiența pe care compania sa o are pe zona offshore.
Acum construim o instalație suport pentru o centrală eoliană de 50 MW în Franța, a exemplificat Comănescu.