Închide

Comerțul cu amănuntul, creștere solidă în S1, în topul UE. Principalul factor: efectul de bază

Avatar
bunch of vegetables

Fotografie de nrd pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primul semestru faţă de semestrul corespunzător din 2020 atât ca serie brută, cu 13,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,6%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate astăzi.

Astfel, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, a înregistrat o majorare pe ansamblu cu 13,4% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+21,4%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+14,7%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%).

În luna iunie, comparativ cu luna anterioară, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în serie brută, pe ansamblu, cu 3,2%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,9%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,5%) şi la vânzările de produse nealimentare (+2,5%).

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerțul cu amănuntul a avut o scădere lunară în iunie 2021, comparativ cu luna precedentă, cu 0,1%, ca urmare a ajustării înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-0,9%).

Creşteri s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,0%).

În ceea ce privește raportarea la luna corespunzătoare din 2020, luna iunie a reprezentat o creștere a volumului cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul de 12,1%, grație creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+17,6%), vânzările de produse nealimentare (+14,0%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,8%).

Explicații suplimentare privind dinamica în comerțul cu amănuntul

Într-un raport pentru investitori, Andrei Rădulescu, directorul Departamentului de Analiză Macroeconomică al Băncii Transilvania, precizează că, în dinamică an/an volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a decelerat de la 18,4% în mai la 12,1% în iunie (cea mai slabă evoluție din martie), pe fondul disipării graduale a efectului bază.

Creșterea comerțului cu amănuntul în primul semestru al anului este pus, în principal, pe seama efectului de bază, precum și a mixului relaxat de politici economici promovate de autoritățile centrale.

”Conform estimărilor econometrice elaborate, volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a evoluat la un ritm peste potențial pentru a treia lună consecutiv în iunie, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic. Conform scenariului macroeconomic central BT (actualizat recent) consumul privat (principala componentă a PIB) ar putea crește cu ritmuri anuale de 8% în 2021, 4,5% în 2022, respectiv 3,9% în 2023. Această perspectivă este susținută de inițierea unui nou ciclu economic (fapt reflectat de dinamica investițiilor productive), premisele favorabile pentru convergența veniturilor populației spre media europeană și nivelul redus al costurilor reale de finanțare”, mai arată Andrei Rădulescu.

Comerțul din România, în contextul UE

Datele publicate tot astăzi de Biroul European de Statistică – Eurostat – arată că volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iunie cu 5,3%, comparativ cu perioada similară din 2020, în timp ce în zona euro avansul a fost de 5%.

Pe componente, la nivelul întregii Uniuni Europene, vânzările de combustibili auto au crescut cu 11,5% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, cele de produse non-alimentare au urcat cu 7,1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un avans de 1,7%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, s-a înregistrat în Bulgaria (22,7%), Lituania (15,3%), Slovenia (12,8%), Estonia (12,2%) şi România (12,1%), singura scădere fiind în Luxemburg (minus 3,2%).

scroll to top