Închide

TOKYO 2020 | Secretul spulberării recordurilor din atletism, dezvăluite de proiectantul pistei

Avatar
Karsten Warholm

Karsten Warholm la finalul cursei de record mondial de la Tokyo, în timp ce își verifica performanța realizată pe 3 august 2021. Sursa foto: Olympics.com / Michael Steele / Getty Images.

Timp de citire: 2 minute

Italianul Andrea Vallauri, unul dintre specialiștii care au proiectat pista de tartan instalată pe Stadionul Olimpic din Tokyo, special pentru ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, a dezvăluit pentru britanicii de la The Guardian secretul care stă la baza stabilirii unora dintre cele mai fabuloase performanțe din istoria probelor de alergare. El spune că felul în care a fost creată pista oferă un plus de performanță de 1-2% pentru sportivi, făcând din pista de la Tokyo cea mai rapidă din istoria sportului.

Vârfurile de formă programate de sportivi și de antrenorii lor în această perioadă, vremea foarte caldă și caracteristicile speciale ale pistei de alergări au fost nominalizate printre factorii care au contribuit la o serie de momente senzaționale în reuniunile de atletism, norvegianul Karsten Warholm reușind, de pildă, să uimească întreaga lume doborându-și cu aproape o secundă propriul record mondial de la 400 de metri garduri, devenind primul om care a încheiat distanța sub 46 secunde (45,94, comparativ cu vechiul record de 46,70, stabilit la începutul lunii trecute).

Andrea Vallauri, proiectant de piste de tartan pentru atletism, care lucrează pentru compania Mondo, furnizoare a pistei de pe Stadionul Olimpic, a declarat că noua suprafață face o diferență mult mai mare în privința performanțelor sportive decât majoritatea celor realizate anterior.

”La fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, încercăm să îmbunătățim formularea materialului din care este făcută pista, iar Tokyo nu a făcut excepție. Pista este foarte subțire, are doar 14 mm, dar i-am adăugat un element nou: niște granule de cauciuc. În stratul inferior al pistei se află acest design hexagonal care creează niște mici buzunare de aer. Ele nu numai că asigură absorbția șocurilor, dar oferă o anumită recuperare a energiei, având, în același timp, un mic efect de trambulină. Am îmbunătățit această combinație și de aceea vedem că pista are performanțe îmbunătățite”, spune el.

Un alt record pe care lumea atletismului aproape că îl credea intangibil a fost doborât în reuniunea de sâmbătă seara, când jamaicanca Elaine Thompson-Herah a stabilit un nou record olimpic, cu o secundă sub vechea performanță stabilită în urmă cu 33 de ani, la Seul, de către americanca Florence Griffith Joyner. Noul record olimpic, de 10,61 de secunde, rămâne totuși departe de recordul mondial al aceleiași sportive americane, 10,49 secunde.

De asemenea, chiar în reuniunea de miercuri dimineața, americanca Sydney McLaughlin a stabilit un nou uluitor record mondial în varianta feminină a probei de 400 de metri garduri, spulberându-și propriu record anterior și încheind cursa în 51,46 secunde, față de precedenta performanță de vârf – 51,90 secunde. Merită menționat că și performanța medaliatei cu argint a fost superioară vechiului record mondial (Dalilah Muhammad – 51,58 secunde).

”Se încadrează complet în regulile competiției corecte”, dă asigurări Vallauri.

El a adăugat că organizatorii Jocurilor Olimpice au avut două cerințe principale în privința pistei: să protejeze sănătatea sportivilor, prin evitarea traumelor la nivelul articulațiilor, și să ofere un impuls pentru performanțe de top.

”În testele de laborator am putut să constatăm clar îmbunătățirile aduse. Este dificil de spus exact, dar poate să aducă un avantaj de 1-2%. Totul este prefabricat, astfel încât fiecare culoar este la fel cu celelalte, la fel și culoarele pregătitoare de la groapa cu nisip, pentru săritura în lungime și triplusalt. Sunt produse cam la fel ca o anvelopă a unui monopost de Formula 1”, a mai spus Vallauri.

scroll to top