Închide

Comisar UE către TikTok: Dacă nu respectați legile europene, veți fi interziși!

Avatar
Hand of man holding mobile phone opening Tik Tok application, in shopping mall.

Fotografie de Olivier Bergeron pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton, a cerut reprezentanților rețelei de socializare chineze TikTok să respecte regulile privind conținutul online, în caz contrar urmând să aibă de-a face cu o decizie de interzicere a prezenței sale în Uniunea Europeană, scrie publicația Bloomberg.

Breton a declarat că ”este inacceptabil” ca utilizatorii platformei să poată accesa ”conținut dăunător, care uneori le chiar poate pune viața în pericol” în câteva secunde.

Declarația sa a venit la puțin timp după o conversație video pe care a avut-o cu cu directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, în cursul zilei de joi.

”Cu cât publicul căruia i te adresezi este mai tânăr, cu atât responsabilitatea este mai mare”, a declarat Breton.

Totodată, el și-a exprimat îngrijorarea legată de faptul că unii angajați ai companiei-mamă a TikTok, ByteDance Ltd., au spionat jurnalişti și că aceasta transferă date cu caracter personal în afara Europei.

Conform Legii pentru Servicii Digitale a Uniunii Europene (Digital Services Act), căreia companiile trebuie să i se supună în integralitate până la 1 septembrie 2023, marile platforme de internet vor fi nevoite să respecte o lungă listă de reguli de moderare a conținutului, nerespectarea acestor reguli putând să le aducă amenzi de până la 6% din veniturile anuale sau chiar interdicția de operare pe teritoriul statelor membre ale UE.

”Nu vom ezita să adoptăm întregul domeniu de aplicare al sancțiunilor pentru a ne proteja cetățenii, dacă auditurile de conținut nu vor reflecta conformitatea integrală în raport cu regulile”, a spus Breton.

Comisarul l-a încurajat pe șeful TikTok să respecte Legea pentru Servicii Digitale înainte de termenul limită de la începutul lunii septembrie.

Breton i-a tranmis lui Shou Zi Chew că TikTok va fi printre primele ținte de control ale Comisiei, în temeiul noilor reglementări, potrivit unui consilier al comisarului, într-o declarație pentru Bloomberg. Acesta a mai spus că, dacă regulile respective ar fi în vigoare chiar astăzi, ar fi existat posibilitatea aplicării sancțiunii maxime pentru TikTok, adică interdicția de operare în UE.

Caroline Greer, o purtătoare de cuvânt a TikTok, a declarat că ByteDance se angajează ca TikTok să respecte Legea pentru Servicii Digitale, precum și toate celelalte reguli ale UE.

Anterior, oficialii UE adoptaseră o abordare mult mai puțin dură față de TikTok, în comparație cu membrii Congresului american. Cu toate acestea, mai mulți politicieni din Europa și-au exprimat îngrijorarea cu privire la TikTok, mai ales după ce compania a recunoscut că unii angajați au accesat date personale ale unor jurnaliști, în încercarea de a identifica scurgeri de informații din companie și autorii acestora.

În urma convorbirii sale cu Chew, Breton a publicat o postare pe blogul său care pare a fi o amenințare destul de transparentă la adresa TikTok.

Postarea nu a numit compania în clar, ci a făcut referire la ”platforme populare în rândul tinerilor pentru videoclipuri captivante sau virale”, care au fost ”pătate” de diverse scandaluri. Breton a comparat respectivele platforme cu un ”lup îmbrăcat în haine de oaie”, care ridică ”probleme geopolitice grave”, din cauza trimiterii de date personale în afara teritoriului Europei.

”Una dintre cele mai semnificative preocupări este că datele colectate de aceste platforme pot fi folosite pentru beneficii politice sau economice de către alte țări. Acest lucru ar putea include utilizarea datelor pentru publicitate direcționată sau pentru manipulare politică, fapte care ar putea avea un impact semnificativ asupra peisajului politic al continentului nostru”, a scris Breton în postarea citată.

Breton a spus că UE nu va interzice platformele ”în mod arbitrar”, a scris el.

UE are ”reglementări clare și puternice” pe care platformele trebuie să le respecte, a adăugat el.

”Dar, din păcate, nu ne putem baza doar pe buna lor credință. Având în vedere că unele platforme au un rol deosebit de important în viața cetățenilor noștri mai tineri, vom fi deosebit de vigilenți pentru a ne asigura că ele respectă toate reglementările relevante și drepturile utilizatorilor lor”, a conchis comisarul Thierry Breton.

scroll to top