Comisarul UE din partea Austriei: Viena se va răzgândi în privința Schengen, imaginea țării a fost pătată
Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, care reprezintă Austria în Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, se așteaptă ca Viena să renunțe – ”în timp util” – la poziția inflexibilă care a condus la veto-ul exprimat de guvernul austriac împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, deschizând calea pentru repararea imaginii țării sale, care a avut de suferit în urma acestei situații, potrivit publicației Euractiv.com.
În luna decembrie, Austria, evocând pretextul problemelor migrației ilegale cu care se confruntă, a blocat aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, dar a acceptat fără condiții aderarea Croației, începând cu 1 ianuarie 2023.
”În viitorul relativ previzibil, ambele țări vor putea deveni membre Schengen”, a declarat Hahn pentru postul public ORF, într-un interviu difuzat duminică seara.
O primă măsură ar putea fi acceptarea celor două țări pentru transportul aerian, a adăugat el.
Decizia guvernului de la Viena a fost pusă de numeroși comentatori și observatori austrieci ai scenei politice pe seama viitoarelor alegeri regionale din Austria Inferioară, care vor avea lor pe 29 ianuarie. Este cel mai populat land austriac și este considerat un fief tradițional al Partidului Popular Austriac (ÖVP), principalul partid de guvernare, din care provine și cancelarul Karl Nehammer.
Johannes Hahn însuși provine din ÖVP, însă, ca urmare a celor două mandate succesive de membru al Comisiei Europene, s-a îndepărtat, în mare măsură, de problematica politicii interne din Austria.
Comisarul Hahn a admis că imaginea Austriei a suferit în Bulgaria și România ca urmare a dreptului de veto, ”dar asta se poate repara”, a insistat el.
Deși s-a declarat nemulțumit de dreptul de veto al țării sale, Hahn a evidențiat faptul că afluxul de solicitanți de azil cu care se confruntă Austria – aproximativ 80.000 de persoane neînregistrate – reprezintă o problemă reală.
Ca lecție pentru viitor, el consideră că Uniunea Europeană ar trebui să se asigure că politica de vize a țărilor candidate pentru aderarea la UE este 100% aliniată cu politica omoloagă a blocului comunitar, a subliniat comisarul austriac.
Observația lui Johannes Hahn trebuie pusă în contextul faptului că, în 2022, decizia Serbiei de a permite intrarea pe teritoriul său a indienilor și tunisienilor, fără obligativitatea prezentării unei vize, a cauzat o creștere semnificativă a numărului cererilor de azil în UE din partea cetățenilor acestor țări.