Închide

Comisarul Reynders anunță suma ridicolă la care se ridică activele rusești blocate de Ungaria

Avatar
The hungarian parliament building

Fotografie de Nikolett Emmert pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

UE a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe ţări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat duminică comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, într-un interviu acordat postului de televiziune LCI (La Chaîne Info), citat de agențiile France-Presse și Agerpres.

“Trebuie să facem o presiune foarte puternică” asupra Ungariei, deoarece “putem presupune că legăturile (sale) foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”, a declarat Didier Reynders într-un interviu acordat postului de televiziune LCI.

Ungaria a blocat ”cu puţin peste 3.000 de euro” active ruseşti, a precizat el.

Premierul naţionalist Viktor Orban a întreţinut în ultimii ani legături strânse cu preşedintele rus Vladmir Putin şi această colaborare a fost menţinută în ciuda invaziei ruse a Ucrainei.

Budapesta a anunţat astfel la sfârşitul lui august un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare, într-un moment în care alte ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate. Guvernul ungar cooperează şi cu conglomeratul rus Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare.

Disputele dintre Bruxelles şi Budapesta s-au înmulţit în ultimele luni. Comisia Europeană este îngrijorată în special de corupţia care ameninţă corecta utilizare a fondurilor europene în ţară. Ea a ameninţat duminică că va priva Ungaria de 7,5 miliarde de euro finanţare dacă reformele promise de guvernul ungar nu vor fi implementate rapid.

Cele 14,5 miliarde de euro de active ruseşti blocate de Europa sunt “deja semnificative”, dar, din această sumă, “90% sunt realizate de şase state membre”, a explicat comisarul, recunoscând că mai este “mult de lucru cu alte (state) care fie nu au blocat nimic, fie nu au comunicat nimic”.

Printre cele mai active şase ţări, Franţa a îngheţat “cu puţin peste un miliard de euro” în active, iar Belgia 3,5 miliarde de euro. Printre ”elevii silitori” se numără şi Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria, potrivit lui Didier Reynders.

”Continuăm să lucrăm pentru a cere tuturor statelor membre să pună în aplicare aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi, reşedinţe, ci la toate activele”, a subliniat comisarul european, evocând dificultatea de a avea acces la criptomonede şi opere de artă digitale.

scroll to top