”Portofele în schimbare” | Ultimii 3 ani au schimbat din temelii comportamentul de consum în toată lumea
În mijlocul unei economii globale aflate într-o schimbare continuă și fără precedent, alegerile pe care le fac consumatorii cu privire la ce, unde și când își cheltuiesc banii pot reprezenta câteva indicii pentru direcția înspre care ne îndreptăm. Raportul ”Portofele în schimbare” (”Shifting Wallets”), lansat miercuri de Institutul Mastercard Economics, analizează preferințele consumatorilor din întreaga lume pentru obiceiurile care oferă comoditate, experiențe noi sau ambele, deopotrivă. Datele analizate se referă la schimbările petrecute la nivel global, în perioada ultimilor trei ani.
Principalele concluzii ale raportului arată că:
- Cheltuielile pentru cumpărăturile online de alimente sunt cu 70% peste nivelul de dinainte de pandemie;
- Rezervările de zboruri făcute de consumatori la nivel global au depășit cu 15% nivelul din 2019;
- Tendințele asociate muncii la distanță influențează modul în care trăim și cheltuim – ca urmare, ”weekendul” începe mai devreme.
Călătoriile și retailul alimentar online – principalele beneficiare ale schimbărilor comportamentului de consum
Rezervările de zboruri făcute în această vară (perioada mai – august 2022) la nivel global au depășit cu 15% nivelul din 2019, în ciuda marilor provocări de logistică și a presiunii prețurilor. Zborurile pe distanțe scurte au reprezentat principala sursă a creșterii numărului călătoriilor la nivel global (+20% în comparație cu zborurile pe distanțe lungi), cu excepția țărilor europene, acolo unde cei care doresc să călătorească au alternative bune la zboruri pentru călătoriile mai scurte (calea ferată, transportul rutier).
De asemenea, cheltuielile cu ieșirile la restaurant au crescut cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile cu alimentele – influențate masiv de inflația alimentară – au crescut cu 14%.
În ceea ce privește tendințele pe termen lung, cheltuielile pentru cumpărăturile online de alimente au crescut cu 70% față de perioada de dinainte de pandemie (2019), în timp ce cheltuielile pentru cumpărăturile de alimente realizate în magazinele fizice au crescut cu 25%.
Aceste date reflectă tranziția la digital, favorizată de pandemie, și preferința pentru cumpărături mai comode, arată concluziile studiului citat.
Micile afaceri au suportat consecințele închiderilor determinate de pandemie și au încercat să facă rapid tranziția în online
Afacerile online ale companiilor mici (cu activitate în zone precum pregătire fiscală, training-uri sau servicii de îngrijire personală) cresc de 1,5 – 2 ori mai rapid decât cele ale marilor companii, iar această tendință este detectabilă în special în țări precum Belgia, Brazilia, Canada, Italia și Singapore.
În sectorul retail, tendința este inversată: vânzările e-commerce ale marilor companii au crescut cu 66% comparativ cu creșterea de doar 27% înregistrată de micile companii. Datele sunt valabile pentru luna august 2022 comparativ cu intervalul similar din 2019. Decalajul este evident, dar se manifestă, în mod special, în economiile mai dezvoltate, precum Australia, Germania, Hong Kong și Singapore.
Vremurile în care consumatorii își programau cheltuielile în anumite zile au devenit istorie. Munca de acasă a schimbat paradigma
Munca de acasă și tranziția către mediul digital au relativizat semnificațiile zilelor săptămânii, așa că am ajuns în situația în care ”ziua de ieșit în oraș” pare să poată pica în orice zi.
De exemplu, la nivel global, aproximativ 5% din totalul cumpărăturilor pe care oamenii le făceau în marile magazine în weekend se fac acum în timpul săptămânii. Acest lucru are implicații semnificative la nivelul angajaților și al modelelor de aprovizionare, nu doar pentru retaileri, ci și pentru restaurante sau o sumedenie de alte tipuri de afaceri.
Raportul mai arată că în SUA aceste modificări sunt mai pregnante decât în alte părți ale lumii. De pildă, se observă o tranziție clară a cheltuielilor din weekend în timpul săptămânii în cazul cinematografelor, unde 3% din vânzările înregistrate până acum sâmbăta și duminica s-au mutat în timpul săptămânii – în special în zilele de joi, și, într-o mai mică măsură, în zilele de luni.
”Schimbarea preferințelor în materie de cheltuieli se produce pe măsură ce consumatorii se adaptează noului ritm de viață. Deși se confruntă cu creșterea prețurilor și a ratelor și o incertitudine economică tot mai mare, consumatorii continuă să își evalueze obiceiurile de cheltuieli, în funcție de stilul lor de viață”, spune Bricklin Dwyer, economist-şef Mastercard şi Directorul Institutului Mastercard Economics.
Obiceiurile de consum ale românilor nu s-au schimbat semnificativ comparativ cu 2019
Datele pentru România reflectă mici creșteri față de anul 2019, dar și faptul că obiceiurile de consum nu s-au schimbat substanțial față de perioada de dinainte de pandemie. De asemenea, există o uniformitate în ceea ce privește distribuția cheltuielilor de-a lungul săptămânii, cu diferențe mici între zilele de lucru și cele de weekend.
Segmentele care au înregistrat o tranziție a cheltuielilor din weekend în timpul săptămânii sunt shopping-ul în marile magazine (2,33%), serviciile de cosmetică și înfrumusețare (1,57%) și serviciile oferite de cabinetele veterinare (2,61%).
Weekend-ul rămâne în continuare intervalul preferat de români pentru cheltuielile ce țin de cumpărături alimentare, mers la cinematograf și teatru sau luat masa în oraș.